Het kan in één vingerklik gedaan zijn! Dit geldt niet alleen voor je leven, maar ook voor je registratie om al dan niet orgaandonor te zijn. Je bent helemaal vrij om te kiezen en vandaag heb je de mogelijkheid om je wensen uit te drukken in één klik via de website: www.klikvoororgaandonatie.be.
Veel mensen krijgen vroeg of laat te maken met donatie van organen en/of ander menselijk lichaamsmateriaal: iemand die ziek is en wacht op een orgaan of ander lichaamsmateriaal of iemand die plots is overleden en dankzij donatie van organen, cellen en/of weefsels andere levens heeft kunnen redden.
Hoe kan je je donatiekeuze registreren?
- Online op klikvoororgaandonatie.be
- Bij je (huis)arts
- Bij de dienst burgerzaken, na afspraak
Waarom is de registratie van je keuze belangrijk?
Na je overlijden wordt in de orgaandatabank gecontroleerd of je tijdens je leven officieel je keuze hebt geregistreerd. Is dat niet het geval, dan wordt de vraag aan je nabestaanden gesteld. Op zo'n emotioneel moment is dat zeer lastig voor hen. Menselijk lichaamsmateriaal is kostbaar en kan levens verbeteren en zelfs redden. Eén donor kan tot 8 mensen redden en de levenskwaliteit van zo'n 100 mensen verbeteren. Registreer daarom nu je keuze.
Welke 4 donatiemogelijkheden heb je?
- Je kan je vitale organen doneren, dat zijn je hart, longen, lever, nieren, pancreas en dunne darm waardoor je levens redt en verbetert.
- Ander menselijk lichaamsmateriaal zoals je hartkleppen, hoornvliezen, huid en botten kan je doneren voor transplantatie bij een andere persoon.
- Voor de ontwikkeling van innoverende therapieën is jouw lichaamsmateriaal ook van cruciaal belang.
- Jouw lichaamsmateriaal kan ook wetenschappelijk onderzoek vooruithelpen.
Welke stappen zijn er in een donatieproces?
- Drie artsen, onafhankelijk van de wegnemingsen transplantatieteams, moeten hersendood of hartdood vaststellen en bevestigen.
- Het overlijden wordt meegedeeld aan de familie.
- De databank van Orgadon wordt geraadpleegd om te controleren of de overledene tijdens zijn leven officieel zijn keuze heeft aangegeven: akkoord of niet akkoord met donatie.
- Als de overledene niet is geregistreerd in Orgadon, worden nabestaanden geïnformeerd over de mogelijkheid tot donatie. Wanneer de nabestaanden melden dat de overledene tijdens zijn leven mondeling of op gelijk welke andere manier bezwaar heeft gemaakt, stopt de procedure.
- Heeft de donor tijdens zijn leven geen bezwaar gemaakt, dan mogen de organen of ander menselijk lichaamsmateriaal worden weggenomen.
- Het lichaam van de overledene wordt met respect behandeld en zo snel mogelijk aan de familie teruggegeven.
Gepubliceerd op
dinsdag 17 mei 2022
9.45 u.