Begijnhofmuseum Beghina

Wie waren ze ... deze begijntjes? Deze vrouwen, die hun deur naar de wereld op een klein kiertje lieten openstaan. Noch non, noch leek. Wedden zij misschien op twee paarden of waren het feministen avant-la-lettre? Kom een antwoord vinden op deze vragen en breng een bezoekje aan het nieuwe Begijnhofmuseum Beghina in een authentieke begijnenwoning anno 1660.

BEGIJNHOFMUSEUM
Tijdens een bezoek aan het museum kan je onder andere de filmvoorstelling "Begijnen in de Lage Landen" bekijken. Bezoek ook de woonkelder met een begijnenbiertje, en stap eens binnen in het museumwinkeltje. Ook de kleine kruidentuin is een bezoekje waard.

BEGIJNHOF
Even wegdromen tussen de schilderachtige huisjes en gezellige pleintjes met een gevoel alsof je terug gaat in de tijd ! Dat is de ervaring die je krijgt bij een bezoek aan één van de oudste begijnhoven van Vlaanderen. Midden 13de eeuw werd het Tongerse begijnhof, vlak bij de Jeker, gesticht als een miniatuurstadje binnen de stad. De nauwe straatjes, mooi gerestaureerde panden, een beetje apart en eigenzinnig, een gedroomde locatie voor kunstenaars en sinds 1998 werelderfgoed van de UNESCO.

SINT-CATHARINAKERK
De St-Catharinakerk, beter gekend als Begijnhofkerk of Paterskerk, is een van de oudste kerken van de stad. Deze vroeg-Gotische kerk uit 1294 werd in de loop der eeuwen meerdere malen verbouwd en aangepast. In de 18de eeuw werd bv. het huidige barokgewelf aangebracht en het dakruitertje op de kerk geplaatst. Na de Franse Revolutie kwam de kerk in het bezit van de Tongerse Godshuizencommissie die in 1899 de kerk (voor 99 jaar), verhuurde aan de Paters Minderbroeders, wat uiteindelijk de naam Paterskerk verklaart. Deze sfeervolle St-Catharinakerk bevat een rijke verzameling kunstvoorwerpen waaronder vooral het houtsnijwerk en de schilderijen opvallen. Als voornaamste bezienswaardigheden gelden o.a. de preekstoel van Robrecht Verburgh uit 1711 in Lodewijk de XIV-stijl, het schilderij boven het hoogaltaar van de hand van Gaspar de Crayer, 17de eeuw en het beeld van de Lijdende Christus geschonken door begijn Anna de Floz.

Praktische informatie

Wanneer

Waar

Begijnhofmuseum Beghina

Filter op categorie

;