Streekproducten

LEKKERE KOOPJES

 

De smaak van Tongeren mee naar huis nemen? Kies uit enkele unieke streekproducten.

 

Tongerse koekjes

Het caëderkükske is een smakelijk kokoszanddeegkoekje in de vorm van de ‘dodecaëder’. Dit mysterieuze Romeinse voorwerp vind je in het Gallo-Romeins Museum terug. De Tongerse mop is ideaal voor wie houdt van anijs. Je vindt beide koekjes mooi verpakt terug bij vrijwel elke brood- en banketbakker in het stadscentrum.

 

Ambiorixchocolade

Deze gevulde melk- en fondantchocolaatjes hebben de vorm van Ambiorix. Ze zijn per twintig verpakt in een stijlvolle doos.

 

Tongerse drankjes

Het Caesaar’ke is een smakelijke brandewijn met gerstemout en rogge. Ook wel bekend als het ‘Tongers witteke’. Meer goesting in hop? Het lokale Amburonbier is een bier van hoge gisting met een fruitig aroma. Je kiest uit Amburon Blond (7 %) of Amburon Pils (5,2 %). Amburon wordt ongefilterd afgevuld op fles en vat.

 

Limburgse waterkers

Smakelijk én gezond: waterkers zit bomvol vitamines, mineralen en actieve inhoudsstoffen. De Limburgse waterkers behoort tot de beste van het land en vindt dagelijks de weg naar de Brusselse vroegmarkt. Vraag ernaar in de Tongerse verswinkels.

 

Loonse stroop

Op een pannenkoek, warme wafel of boterham met kaas of spek … stroop smaakt overheerlijk. De Loonse stroop van de familie Bleus is bekend in heel België. De familierecepten gaan tot 150 jaar terug. De stroop wordt nog altijd ambachtelijk vervaardigd, met puur Haspengouwse vruchten zoals appels, peren, kersen, aardbeien, frambozen, braambessen, kweeperen en stekelbessen.

 

Haspengouwse wijnen

Haspengouw is een topregio voor wijn. De kalkrijke bodem en het microklimaat creëren hier dezelfde omstandigheden als in de grote wijnstreken van Frankrijk. Vooral de witte wijnen en schuimwijnen scoren hoog en staan bij vele toprestaurants op de kaart. Kris Lismont, in 2010 verkozen tot Belgisch sommelier van het jaar, schenkt je met plezier enkele waardevolle tips over de Limburgse wijnen.

 

Limburgse bieren

Limburg is ook een echte bierprovincie. Van kasteelbieren over Trappist en kriek tot pils ... Het bierglas is hier altijd goed gevuld. Enkele toppers: kasteelbrouwerij Ter Dolen, Trappistenbier van de Achelse Kluis, Binkbier van Brouwerij Kerkom en de nieuwe kriek van Brouwerij Wilderen. Vergeet zeker ook niet om de stadsbrouwerij van Tongeren te bezoeken.

 

Limburgse jenever

Hasselt staat bekend als dé Belgische jeneverstad bij uitstek. Maar ook in andere delen van Limburg kun je volop genieten van dit korte geestrijke drankje. Zoals in Tongeren, van het Caesaar’ke, ook wel Tongerse witte genoemd (zie pagina 32). Of van het Voers drupke, een jenever gemaakt van sleedoornbessen uit de Voerstreek. Vele korte drankjes voor lang plezier.

 

LEUKE KOOPJES

 

De meeste van deze streekproducten vind je ook bij Toerisme Tongeren. Hier koop je ook andere souvenirs zoals kleine replica’s van Ambiorix of van een Romeinse wegwijzer, ook mijlpaal genoemd.

 

 

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley