Geschiedenis

Historiek frame small

TONGEREN, EERSTE STAD VAN BELGIË

 

 

De Tongerse geschiedenis leest als een avonturenverhaal. Na de zege op de Eburonen bouwden de Romeinen Tongeren uit tot handelsstad. De val van de Romeinen kon de groei niet stuiten. Tongeren bleef bloeien — tot aan ‘de Grote Brand’ in 1677. Na de oprichting van België verrees de stad

 

opnieuw als een feniks uit de as!

 

 

‘54 v.C.

 

Dappersten alle Galliërs

 

De beroemdste inwoner van Tongeren is ongetwijfeld Ambiorix. De Eburonenkoning bracht de Romeinen een zware nederlaag toe, waarop Julius Caesar de Belgen omschreef als de dappersten aller Galliërs ... en hen vervolgens in de pan hakte. Ambiorix ontsprong de dans. Hij werd nooit gegrepen. Tot hij in 1866 plots opduikt op de Grote Markt van Tongeren … als standbeeld.

 

 

Romeinse welvaart

 

Onder Romeins bewind groeit ‘Atuatuca Tungrorum’ uit tot een van de grootste steden in Noord-Gallië. De Romeinse bouwwoede onderstreept het belang van deze strategische halte. Vandaag zie je nog altijd de overblijfselen van een aquaduct, Romeinse tempel en imposante verdedigingsmuren.

 

 

2e eeuw n.C.

 

Omwalde stad

 

De Romeinen starten met de bouw van een omwalling rond de stad. De muur is zes meter hoog, twee meter dik en 4544 meter lang. In de loop der eeuwen verbrokkelt de muur. Net zoals de Romeinse invloed. Maar ook na de val van het Romeinse Rijk blijft Tongeren bewoond.

 

 

11e eeuw n.C.

 

Middeleeuws drama

 

Tongeren kent een heropbloei, met handelswijken en ambachten. Vanaf de 13de eeuw komt er een nieuwe omwalling. Torens en toegangspoorten – gebouwd met Romeinse silexblokken – beschermen de stad tegen indringers. Kloosters, kerken en een begijnhof verfraaien de binnenstad. Tot een grote brand in 1677 het centrum in de as legt.

 

 

1830 n.C.

 

Moderne charme

 

Tongeren komt de klap moeizaam te boven. Pas in 1830 – de oprichting van België – volgt er een heropbloei. Vandaag is Tongeren weer die bruisende plek. Waar de geest van de Romeinen en de economische ijver versmelten in een gezellige, boeiende en moderne stad.

 

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley