Masterplan Stationsomgeving

station2 masterplanstationsomgeving

De Tongerse stationsbuurt kampt al een tijdje met een imagoprobleem. Het station wordt momenteel als ver van het historische centrum ervaren, onder meer door de barrièrewerking van de Wallen, waar vandaag al het zware verkeer langs moet. De ruimte rond het station is weinig gestructureerd en moeilijk bereikbaar voor het auto- en busverkeer en voor fiets- en voetgangers. Het spoor vormt er zowel ruimtelijk als functioneel een breuk tussen de kernstad en het gebied ‘Achter de Statie’.

In 2009 hebben 4 projectpartners (de Stad Tongeren, de N.M.B.S. Holding, Infrabel en De Lijn) een Intentieovereenkomst gesloten waarna een masterplan werd opgemaakt met betrekking tot de reconversie en duurzame ruimtelijke ontwikkeling van de stationsomgeving te Tongeren. De opmaak van het masterplan is een deelproject van het grensoverschrijdend interregproject "Structuurversterking Vlaanderen - Nederland / IVA programma". In totaal nemen 11 steden deel aan dit project: Turnhout, Aarschot, Bergen op Zoom, Diest,  Hasselt, Heerlen, Roosendaal, Tienen, Herentals, Sint-Truiden en Tongeren.

 

Het masterplan heeft als doel het uitwerken van een vlotte en veilige route naar het station voor alle vervoersmodi, waar de reizigers comfortabel kunnen overstappen van het ene vervoersmiddel naar het andere en waar het aangenaam is om te verblijven. Er wordt onderzocht hoe het stationsgebouw afgestemd kan worden op de hedendaagse eisen van comfort. Het station zou aan beide zijden van het spoor één herkenbaar geheel kunnen worden zodat het daadwerkelijk kan fungeren als stadspoort. Geïnspireerd door de rijke Tongerse geschiedenis staat de Romeinse God Janus, god van de poorten, symbool voor een nieuw stationsgebouw dat niet langer een voor- of achterkant heeft maar een gezicht vormt naar beide stadsdelen aan weerszijden van de sporen.

 

Dit masterplan wordt nu uitgewerkt tot een voorontwerp. Alle projectonderdelen worden meer in detail uitgewerkt en afgestemd op de inzichten betreffende de omleidingswegen en het masterplan ‘Wallen’.

Voor de opmaak van dit voorontwerp wordt een nieuwe samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de projectpartners. De gemeenteraad heeft deze samenwerkingsovereenkomst, het bijhorende lastenboek en de offerte van het studiebureau Eurostation goedgekeurd in zitting van 28 mei 2014.


 

logo-europese-unie-RECHTS WEBSITE interreg-logowebsite

 

 

 

 


 

 

 

 

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley