Masterplan Grote Markt & omgeving

grote markt niveau2 (3)

 

De omgeving rond de Basiliek is een bijzondere troef van de stad. De verschillende recent aangelegde straten en pleinen worden intensief gebruikt. Het zijn plekken waar toeristen flaneren, winkelende mensen even halt houden voor een terrasje, fietsers zich voorbij haasten op weg naar hun werk, mensen enthousiast deelnemen aan de talrijke activiteiten en evenementen die er georganiseerd worden, …

 

Om een totaalvisie te ontwikkelen en optimaal rekening te houden met de verschillende verwachtingen die er voor deze plek bestaan werd een masterplan opgemaakt. Dit plan is een kader voor een kwaliteitsvolle herinrichting van de gehele publieke ruimte rond de Basiliek.

In dit masterplan wordt de publieke ruimte in de Tongerse bovenstad uitgewerkt als een eenduidig autoluw platform bestaande uit een aaneenschakeling van karaktervolle pleinen en geborgen doorsteken, en met water als blauwe draad.

 

Het openbaar domein nodigt uit voor een wandeling, het wordt gekenmerkt door het spel van leegte en massa, licht en donker, animo en geborgenheid, overzicht en verrassing, en dit alles in de schaduw van Ambiorix en de Basiliek.

 

Op 4 januari 2010 zijn de werken aangevat en werden in verschillende fases uitgevoerd.

 

Ontwerper: Technum Tractebel Engineering

 

fasering grote markt

Grotemarkt3D 1

masterplanGM

 

 

 

 

 

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley