Vuurwerk en brandveiligheid tijdens de eindejaarsfeesten

Het nieuwe jaar komt stilaan in zicht en dat betekent voor vele mensen een groot feest, zowel tijdens de kerstdagen als tijdens oudejaarsnacht. Deze feesten vormen voor velen een aangepaste afsluiter van een jaar lang hard werken.

 

 

feestvuurwerk

Samen feest vieren met familie en vrienden is een leuke aangelegenheid. En tijdens de eindejaarsfeesten hoort daar voor sommigen ook het nodige vuurwerk bij. Dit is echter niet voor iedereen even aangenaam. Vooral dieren kunnen hier bijzonder veel last van ondervinden. Tijdens oudejaarsnacht wordt jaarlijks geconstateerd dat vele dieren de talrijke licht- en geluidsprikkels niet meer aan kunnen en uitbreken, weglopen, en soms zelfs... ongevallen veroorzaken en sterven. Dit mag uiteraard niet de bedoeling zijn.

 

Vuurwerk afsteken is in Tongeren enkel toegestaan tijdens oudejaarsnacht. Zoals bepaald in het stedelijk GAS-reglement (artikel 15).

Wij vragen u echter rekening te houden met het feit dat (huis)dieren veelal slecht reageren op vuurwerk met vaak nefaste gevolgen.

 

Wij wensen alle Tongenaren en hun (huis)dieren een aangenaam en veilig eindejaar toe.

 

In de brochure krijg je meer info over: de grote lijnen van de wetgeving; elementaire veiligheidsmaatregelen, praktische informatie en aanbevelingen,...

Meer info: http://economie.fgov.be/

 

Als u thuis feest viert, doet u er goed aan eens stil te staan bij de risico's op brand. Door eenvoudige maatregelen kunt u ervoor zorgen dat uw feest thuis veilig verloopt.

 

Feestversiering
- Goede versiering is niet gemakkelijk ontvlambaar. Dit staat vermeld op de verpakking. Weet u niet zeker of de versiering brandveilig is, vraag er dan nadrukkelijk om. Bij twijfel kunt u de versieringen beter niet aanschaffen.
- De versiering mag niet in aanraking komen met verlichting en apparaten die warm worden. Houd minimaal 50 cm afstand van spotjes en andere apparaten waarvan de oppervlaktetemperatuur kan oplopen. Dus ook van de TV.
- Gebruik geen natuurlijk dennengroen. Dat is zeer brandbaar, zeker als het droog is.

 

Verlichting
- Gebruik alleen goedgekeurde elektrische verlichting.
- Controleer voor het gebruik of de bedrading niet is beschadigd.
- Gebruik een onbeschadigd verlengsnoer en leg dat zo neer dat niemand erover kan struikelen.
- Plak bekabeling die over de vloer loopt met stevige tape goed vast.
- Rol kabelhaspels helemaal af. Deze worden anders warm, waardoor brand kan ontstaan.
- Verleng een verlengsnoer nooit met een ander verlengsnoer.
- Let erop dat verlichting die warm wordt niet dichtbij licht ontvlambare materialen wordt gebruikt.
- Schakel de verlichting altijd uit wanneer u weggaat of gaat slapen.

 

Kaarsen
- Zet kaarsen in een stevige houder op een vlakke ondergrond. Gebruik geen houders van plastic, hout of ander makkelijk brandbaar materiaal.
- Zet kaarsen niet te dicht bij een warmtebron, zoals op de vensterbank. Door warmte kunnen kaarsen week worden en ombuigen.
- Zet kaarsen ook niet dicht bij andere brandbare materialen, zoals gordijnen.
- Zorg dat kaarsen buiten bereik van kinderen en huisdieren blijven en laat ze nooit alleen met brandende kaarsen, ook niet voor een paar minuten.
- Plaats geen kaarsen in de kerstboom of in kerststukjes.

 

Fondue en gourmet
- Zorg dat het fondue- of gourmetstel tijdens gebruik op een niet brandbaar onderblad met opstaande randen staat.
- Vul de brander nooit in de nabijheid van vuur. Vul de brander pas als deze helemaal is afgekoeld en doe dit niet op de tafel. Denk er aan dat een spiritusvlam nagenoeg zichtbaar is; zij kan nog volop branden terwijl u denkt dat zij uit is.
- Best is een elektrisch apparaat.
- Zet een elektrisch fonduestel zo dicht mogelijk bij het stopcontact. Dan kan niemand over het snoer struikelen en het fonduestel meesleuren.
- Reik nooit over een fondue- of gourmetstel heen om iets te pakken. Als er iets misgaat, loopt u een groot risico op brandwonden.
- Houd kleine kinderen weg bij een fondue- of gourmetstel.

 

Mocht er ondanks alle maatregelen toch nog iets misgaan, handel dan ingeval van brand als volgt:
1. Blijf kalm.
2. Waarschuw de overige aanwezigen.
3. Vlucht volgens uw eigen vluchtplan.
4. Houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter u.
5. Blijf bij rookontwikkeling dicht bij de grond.
6. Bel - nadat u gevlucht bent - direct 112.

 

 

 

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley