Mulkenhal open

Het is zover! De Mulkenhal op Plinius heeft zijn deuren geopend.  De voormalige tennishal transformeerde naar een gloednieuw complex dat ‘the place to be’ zal worden voor kinderen, jongeren en iedereen die zich jong voelt. Het gebouw biedt ruimte en onderdak aan de buitenschoolse Kinderopvang Kinderparadijs, speelpleinwerking ’t Ravottekot  en Hal P, het nieuwe Tongerse jongerencentrum.

 

Het afgelopen jaar werd er hard gewerkt om de oude tennishal om te bouwen tot een hedendaags en modern complex voor 3 diensten die specifiek aan jeugdwerking doen. De Mulkenhal werd in 2006 door NV Plinius gekocht . Deze NV exploiteert vandaag nog steeds de hal en stelt ze voor 15 jaar ter beschikking aan de stad via een onroerende lease. Op 16 juni nam het Kinderparadijs al haar intrek in de Mulkenhal. Begin juli zal ook de speelpleinwerking haar zomerkampen hier organiseren. Het Jongerencentrum met fuifzaal en repetitielokaal volgen later deze zomer.

 

De verbouwing werd uitgevoerd onder leiding van architectenbureau DFM Architectural Office. De nieuwe Mulkenhal is 2.747m² groot. De bestaande infrastructuur werd maximaal benut. De uitvoering van dit project heeft 2.000.000 euro gekost.

 

De bundeling van zowel naschoolse opvang als speelpleinwerking op één locatie maakt dat beide diensten hun werking op mekaar kunnen afstemmen en is meteen een aanzet tot de invoering van het nieuwe decreet ‘Kinderopvang’ van de Vlaamse Regering. Het Kinderparadijs heeft afgelopen week zijn intrek genomen.

 

Het architectenbureau is bij inrichting gestart vanuit 1 centrale ruimte waar de kinderen toekomen en van daaruit naar verschillende speelhoeken uitzwermen. Het inbrengen van natuurlijke elementen zoals de bomen en het gebruik van lichtkoepels vergroten het gevoel van openheid.

Elk opvanginitiatief moet aan een aantal criteria voldoen om een erkenning van Kind & Gezin te krijgen. Zo is er voldoende binnen- (4m²) en buitenspeelruimte  per kind, inval van daglicht, een snoezelruimte, rustruimtes, diverse speelhoeken en voldoende toiletten. Er werd uiteraard maximaal rekening gehouden met de aanbevelingen van de brandweer en het Toegankelijkheidsbureau.

 

Kinderopvang

De Mulkenhal biedt opvang voor 126 kinderen. Het Kinderparadijs heeft een aparte toegang en parking. Ouders krijgen alle tijd en ruimte om hun kind te brengen en op te halen. Via de ontvangstbalie aan de voorzijde van de hal komen de kinderen terecht in een centrale speel- en leefruimte met speellokalen. Er is ook een binnenspeelruimte en een aparte ruimte om huiswerk te maken.

 

Speelpleinwerking

Tijdens de schoolvakanties organiseert de stad Tongeren speelpleinwerking voor kinderen van 6 tot 12 jaar. De Mulkenhal leent zich hier perfect voor. Naast enkele speellokalen zijn er voor speelpleinwerking twee grote polyvalente ruimtes voor grote spelmomenten. De inrichting van de lokalen laat meer aparte activiteiten toe volgens leeftijdsgroep.

 

Jongerencentrum met fuifzaal en repetitielokaal

Een van de twee polyvalente ruimtes is volledig ingericht als fuifzaal van 310 m². Hier kunnen tot 300 fuivers terecht. Tussen de Mulkenhal en de vijver ligt het repetitielokaal. Lokale bands kunnen deze ruimte huren via de Jeugddienst. De Tongerse jeugd kan er allerlei activiteiten organiseren die passen in de eigen leefwereld. Jongeren kunnen zich vrijwillig inzetten om enkele avonden per week het centrum zelf open te houden. Ook externen kunnen de ruimte huren voor kleine optredens en feesten.

 

Bekijk hier het filmpje van de opening van de Mulkenhal.

 

opening Mulkenhal

 

Mulkenhal 2 

Mulkenhal

Foto's: H. Savenay

 

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley