Michelangelo Pistoletto

In het kader van de ne9ende maand en MoMeNT gaat de stad Tongeren de samenwerking aan met de Italiaanse kunstenaar Michelangelo Pistoletto. Hij is een vertegenwoordiger van de 'Arte Povera', waarbij de kunstenaar gebruik maakt van eenvoudige materialen.

 

Deze kunstenaar groeide uit tot een bedenker van 'The Third Paradise' of 'Het Derde Paradijs'. Het Derde Paradijs is een wereld waarin de mens op zoek gaat naar een duurzaam evenwicht tussen mens en natuur.

 

Hij ontwikkelde voor zijn denkwijze een nieuw oneindigheidsteken van twee kleine cirkels aan de buitenzijde en een centrale ring waarin deze twee versmelten. Het eerste paradijs omvat de periode waarin de mens en natuur samengaan. Het tweede paradijs is de plaats waar de mens een artificieel paradijs opbouwt met de nieuwste technologieën en moderne middelen. Met het symbool wil hij duiden dat er een balans moet ontstaan uit deze twee elementen door middel van een verzoening (connectie), het derde paradijs. Om uit te leggen wat dit derde paradijs inhoudt en wat het van de mensheid verwacht, verwijst Pistoletto naar de oorspronkelijke betekenis van het woord 'paradijs'. In het oud-Perzisch betekent paradijs 'beschermde tuin'. Wereldwijd staan er kunstwerken van Michelangelo Pistoletto of installaties die zijn filosfie reflecteren. Ook in Tongeren.

 

Download hier het filmpje van TVL.

 

Pistoletto bib

Gedurende de  hele zomer kunnen leden en sympathisanten van de bibliotheek meewerken aan
de tijdelijke boekeninstallatie geïnspireerd op het teken van Michelangelo Pistoletto

 

Uffizi Porte

Kunst van Michelangelo Pistoletto in de Velinx - Uffizi Porte (2003)

 

In september wordt er in het Pliniuspark een kunstwerk - ontworpen door Le Prince Evêque - onthuld, perfect geïntegreerd in deze natuurlijke omgeving.

 

Om een breed draagvlak te creëren en het gedachtengoed van Pistoletto te verspreiden zijn enkele toonaangevende partners zoals de PXL-MAD faculteit, Pentagoon Academie Tongeren en het Belgisch Centrum voor Geleidehonden vzw vol enthousiasme mee op de kar gesprongen.

 

Meer info: moment.tongeren.be

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley