B-Classic festival

Het unieke ‘pressure cooking’-concept van B-Classic is intussen aan zijn vijfde editie toe. Voor de nieuwkomers zetten we graag nog eens de basisingrediënten op een rijtje.

Nationaal en internationaal gerenommeerde muzikanten worden in verrassende configuraties samengebracht. Ze krijgen een beperkt aantal repetitie-uren voor een werk of een oeuvre waar ze vaak niet zo vertrouwd mee zijn. Hieruit destilleren ze een volstrekt uniek concert, dat bovendien op een unieke locatie wordt uitgevoerd.

 

Voor de vijfde editie van B-Classic Festival trokken we naar Rusland. We kwamen terug met koffers vol Russische componisten, muzikanten, liederen, symfonieën, aria’s en vertellingen. En uiteraard genoeg borsjtsj en wodka om - naast de geesten - ook de monden en magen een week lang tevreden te houden. Het totaalpakket heet ‘Russische Ziel’.

Het festival vindt plaats van 20 tot en met 29 april. Elke dag zijn er concerten met vernieuwende concertformules en -activiteiten. Een greep uit het aanbod:

 

•               Zaterdag 22 april: awakening silence
Een concert tijdens het opkomen van de zon op een geheime locatie. Met muziek van Arvo Pärt.

Zondag 23 april: muzikale fietstocht
Vier concerten in de kerkdorpen van Borgloon tijdens een dertig kilometer lange trip met Rick de Leeuw als koprijder.

•               Donderdag 27 april: Stravinsky en Rachmaninov in de basiliek
Concert met muziek van Stravinsky en Rachmaninov gecombineerd met hedendaagse dans in de basiliek van Tongeren.

•               Vrijdag 28 april: reset
Muziek van Jan Swerts op het dak van Reset, een project van kunstenaar Gert Robijns.

•               Zaterdag 29 april, 20.30 uur: party, after-party en morning after (slotevent)

Op locatie: Schouwburg Casino (Sint-Truidersteenweg 3)

 

Het concert begint zaterdagavond om 20.30 uur en stopt zondagochtend om 8.30 uur. Als de instrumenten worden neergelegd en de dj zijn draaitafel tot stilstand heeft gebracht, wordt er nog een ontbijt geserveerd.

Het slotevent is de climax van het B-Classicfestival, met muzikanten in tal van bezettingen. Ze wagen zich aan de meest uiteenlopende werken: van Russische folk over groots klassiek via improvisatie naar dj’s.

Aftrappen mag fulltime muziekjunk, producer en PXL-docent Micha Volders. Vorig jaar herwerkte hij met een roedel popmuzikanten al improviserend ‘Le Quattro Stagioni’ van Vivaldi tot ‘Blurred Seasons’. De nieuwe opdracht van B-Classic en de VELINX was: doe iets met Peter en de Wolf. Micha ging dus op zoek naar een ‘Peter’ en vond Peter Houben, frontman van indieband Benny Zen. Ze doen iets met tape-loops en oude bandrecorders. Vandaar: ‘Pierre et le Loop’.

Verder zijn er drank, eten, massaal veel muziek én matrassen.

Coproductie van B-Classic en de VELINX.

 

Tickets: 22,50 euro - studenten 5 euro (te betalen aan de kassa ter plaatse op vertoon van studentenkaart)

 

Meer info: www.b-classic.be, ticket office: de Velinx, Dijk 111

 

B-classic 

 

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley