Nieuwsberichten 2017

 • Wegenwerken in Tongeren
  werk in uitvoering
  Elk voorjaar worden er in Tongeren herstellingswerken aan het wegdek uitgevoerd. We geven u graag een overzicht van de wegen waar er in 2017 zal gewerkt worden aan de verbetering van het wegdek.
 • Stoepenplan Tongeren
  werk in uitvoering
  Tongeren investeert jaarlijks 500.000 euro voor de aanleg en vernieuwing van voetpaden. We geven u graag een overzicht van de huidige planning.
 • Asfalteringswerken
  werk in uitvoering
  In de week van 8 mei 2017 worden er asfalteringswerken uitgevoerd in volgende straten: Meulemanslaan, Honnestraat, Godgavestraat, Kleinstraat, Wijkstraat, Winhofstraat en Ambiorixstraat.
 • Stadsmuzikantenfestival
  Stadsmuzikanten - klein
  Zondag 25 juni 2017 tussen 14.30 en 18.00 uur
  Bekende/beloftevolle namen uit pop en rock worden een zondagnamiddag lang omgeschoold tot straatmuzikant. Ze doen dat zonder podium en zonder geluidsversterking! Het Stadsmuzikantenfestival biedt een mooi samenspel van muziek en erfgoed. Het publiek loopt tussen de straatmuzikanten door en stelt z’n eigen programma samen. Een gelegenheid om mooie en beloftevolle muziek te ontdekken in een ongewone context.
 • Toeren rond Tongeren
  Toeren rond Tongeren
  Op zondag 30 juli 2017 organiseert de Landelijke Gilden Toeren rond Tongeren. Je kan komen fietsen, wandelen en genieten. Start op De Motten tussen 8 en 15 uur. Er zijn twee fiets- en wandeltochten waar je uit kunt kiezen. Onderweg maak je kennis met het landelijke gedeelte van de stad, gecreëerd en onderhouden door de plaatselijke land- en tuinbouwers.
 • Beatrice wint 500 euro met ambi.pas
  Beatrice Hermans
  Beatrice Hermans uit Tongeren wint als eerste een 'Tropisch budget met de ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankoop bij Huis Vroonen, Sint-Truidersteenweg te Tongeren.
 • Gladiator Run
  Atuatuca
  De stad Tongeren en vzw Gladiator Events organiseren zaterdag 16 september voor de tweede keer een 'Gladiator Run' op de Plinius-site. Spektakel gegarandeerd!
 • Boekenkaftdag in de bib
  Boekenkaftdag - klein
  Kom op woensdag 6 september 2017 met jouw (groot)ouders je schoolboeken en schriften kaften! Je krijgt gratis kaftpapier en vrijwiliigers zetten je op weg en helpen je kaften. Heb je liever een origineel gekaft boek? Vraag een vel bruin kaftpapier en loop langs bij een illustrator. Jouw saaiste boek of schrift wordt zo uniek!
 • Nadine wint 500 euro met ambi.pas
  Nadine Proost
  Nadine Proost uit Tongeren wint als derde een 'Schoolbudget met de ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankoop bij Grand Café de Casque, Grote Markt te Tongeren.
 • Te koop: afgedankte tuinstoelen
  bruine en grijze kuipstoelen - klein
  De stad Tongeren verkoopt afgedankte kuip- en tuinstoelen in plastic. Het gaat over een 150-tal bruine en grijze kuipstoelen en een 60-tal witte en groene tuinstoelen.
 • Open Werfdag - Openleggen jeker
  werfdoek - klein
  zondag 15 oktober 2017 van 14 tot 16 uur
  Benieuwd naar hoe het er op de werf aan toe gaat? Hou dan zeker zondag 15 oktober vrij in uw agenda, want dan is het Open Werfdag in Tongeren! Die dag zal een professioneel werfteam u op een interactieve manier begeleiden langs een uitgestippeld werfparcours. U komt hier alles te weten over de lopende werken en wat het eindresultaat moet worden.
 • Denkdag Huis van het Kind
  Huis van het Kind-klein
  In 2018 hebben we in Tongeren een eigen Huis van het Kind. Heeft u een leuk idee? Of wil u hierover graag ideeën uitwisselen? Kom dan naar de denkdag op zaterdag 28 oktober, van 9.30 tot 15.30 uur in De Piepel (Dijk 118).
 • Boek Grote Markt
  Boek Grote Markt - klein
  In december 2017 verschijnt een uitgebreide publicatie over de Grote Markt (328 bladzijden), uitgegeven door het Geschiedkundig Genootschap en het Stadsarchief.
  De Grote Markt is het hart van onze stad. Al meer dan 1000 jaar is dit de plek waar Tongenaren elkaar vinden. De huizen die rond dit plein staan, hebben bijgevolg een boeiende geschiedenis, met generaties van handelaars, herbergiers, etc. die de panden bewoonden.
 • Welk is uw favoriete plekje in Haspengouw?
  Agentschap onroerend erfgoed-klein
  Iedereen beleeft het landschap op een andere manier. De ene houdt van weidse zichten, terwijl de andere liever de beslotenheid van een bos opzoekt. We willen graag te weten komen welke landschappen de inwoners van Haspengouw aantrekken en waarom.
 • Doe jij ook mee met operatie proper?
  mooimakers
  Iedereen houdt van een propere buurt. Want een propere buurt is een mooie buurt. Maar dat is niet altijd zo gemakkelijk.
 • Toerisme Tongeren lanceert culinaire campagne Foodies Tongeren
  foodiestongeren
  In hotel 't Huys van Steyns stelde Toerisme Tongeren een nieuwe culinaire publicatie voor. De pocketgids krijgt de naam Foodies Tongeren en bundelt alle restaurants en smaakmakers van onze stad. Met deze publicatie start een gelijknamige campagne Foodies Tongeren om de eet-, drink- en tafelcultuur van de eerste stad van België te promoten.
 • Dringende politiehulp nodig? Bel 101!
  politiewagen
  Werd jij het slachtoffer van een inbraak of heb jij om een of andere reden dringend bijstand van de politie nodig? Bel dan het noodnummer 101! De interventieploegen van de politiezone Tongeren-Herstappe zijn 24 op 24 uur op de baan om deze dringende oproepen af te handelen.
 • Parkeren op Stadhuisplein
  parkeren op Stadhuisplein - klein
  Van 1 november 2017 tot en met 31 maart 2018 mag u weer parkeren op het Stadhuisplein. Er is parkeerplaats voor 15 voertuigen. Twee plaatsen zijn gereserveerd voor personen met een handicap. Op het Stadhuisplein mag u maximaal één uur betalend parkeren, van maandag tot en met zaterdag van 9 tot 18 uur. Bij evenementen en tijdens de donderdagmarkt mag er niet geparkeerd worden.
 • Aangepaste dienstregeling De Lijn
  De Lijn - klein
  Op 30 oktober 2017 optimaliseert De Lijn Limburg, naar jaarlijkse gewoonte, haar aanbod. De dienstregeling wordt o.a. nog beter afgestemd op de schooluren en op de situatie op de weg. Via deze weg informeren we u alvast over de veranderingen.
 • Herinrichting begraafplaats oud-strijders te Tongeren
  graven oud-strijders
  De begraafplaats voor oud-strijders op het oud stedelijk kerkhof werden in ere hersteld. Op de stedelijke begraafplaats van Berg werden 5 buitenrolstoelen geplaatst. Bezoekers met een mobiliteitsbeperking kunnen hiervan gratis gebruikmaken.
 • Liliane wint 500 euro met ambi.pas
  Liliane Frissaer
  Liliane Frissaer wint als vierde een 'Herfstbudget met de ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankoop bij kledingzaak Yelina, Maastrichterstraat te Tongeren.
 • City Golf vanaf nu ook in Tongeren
  city golf
  Ontdek de historische binnenstad van Tongeren tijdens een ontspannend partijtje City Golf, ook wel bekend als stadsgolf. Kies uit een parcours van 6 of 9 holes en laat u rondleiden door een team van enthousiaste begeleiders, die de passie voor de stad graag met u delen. Ontdek tijdens deze tour de leukste weetjes over de stad en de bezienswaardigheden. Kroon jezelf tot winnaar door het parcours in zo weinig mogelijk slagen uit te spelen!
 • Vuurwerk en brandveiligheid tijdens de eindejaarsfeesten
  feestvuurwerk - klein
  Eindejaar betekent voor vele mensen een groot feest, een gepaste afsluiter van een jaar hard werken. Dit is echter niet voor iedereen even aangenaam en kan soms onveilige situaties met zich meebrengen.
 • Maandelijkse nieuwsbrief 'De Jeker'
  nieuwsbrief Jeker
  Wist je dat we maandelijks een nieuwsbrief versturen met de stand van zaken van de werken op de Motten? Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan nu in door een mailtje te sturen naar jeker@stadtongeren.be
 • Jo Grootaers uitgeroepen tot jonge topchef van Vlaanderen
  Jo Grootaers
  Jo Grootaers (27), chef-kok van Altermezzo, is door Gault & Millau uitgeroepen tot de ‘Jonge topchef van Vlaanderen’. We feliciteren hem van harte en wensen hem nog alle succes toe in zijn verdere carrière.
 • Tongerse antiekmarkt behoort tot 's werelds beste markten
  antiekmarkt - klein
  De wekelijkse antiekmarkt van Tongeren werd recent opgenomen in de online folder op de website van 'Fleamapket', een online folder waar uitsluitend 's werelds beste markten in opgenomen worden. Tongeren is er daar eentje van.
 • Emile... de schoonheid van de imperfectie - voorbij het Syndroom van Down
  Emile
  Lezing op maandag 11 december om 20 uur in cc de Velinx
  Mevr. Bonjé portretteert kinderen met het Syndroom van Down. Bonjé kijkt echter verder. Ze nodigt je uit om de perfectie te zien en de kracht van een zogenaamde beperking.
 • Sonja wint 500 euro met ambi.pas
  Sonja Milkers
  Sonja Milkers uit Tongeren wint als derde een 'Speculoosbudget met de ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankoop bij lingerie Vanclee, Maastrichterstraat te Tongeren.
 • Tongeren, culinaire hotspot
  Jo Grootaers
  De voorbije weken waren het spannende tijden voor restauranthouders in België. Zowel Michelin als Gault Millau maakte dan zijn quotering bekend. En Tongeren prijkt hoog in beide lijsten.

 • Stadskrant december
  stadskrant
  Op 4 december ligt de nieuwe stadskrant in de bus. Je zal het merken, in december wordt Tongeren 'De stad van de Kerstman'.
 • Kandidatuur Tongerse sportfiguur
  sportfiguur
  Bent u ouder dan 18 en in 2017 kampioen geworden? Woont u in Tongeren maar bent u niet aangesloten bij een Tongerse sportclub? Dan komt u in aanmerking voor de titel van Tongers sportfiguur. Het hier om kampioenen die een eerste, tweede of derde plaats behaald hebben op een provinciaal, nationaal of Europees kampioenschap.
 • Gewijzigde verkeerssituatie Blaarstraat
  gewijzigde verkeerssituatie
  Er wordt gewerkt tussen de Ambiorixkazerne en de Hardelweg. Enkel voertuigen van lokale bewoners worden daar ter plaatse toegelaten. Het doorgaand verkeer mag geen gebruik meer maken van de Blaarstraat en wordt omgeleid via Maastrichtersteenweg.
 • Hoe uw afval correct aanbieden?
  afval correct aanbieden
  Dagelijks halen de afvalophalers van Limburg.net tonnen afval op. De meeste mensen bieden hun afval correct aan waardoor de ophalers het afval veilig en efficiënt in de ophaalwagen kunnen deponeren. Toch wordt niet alle afval correct aangeboden.
 • Schrijf in voor de milieuprijs
  milieuprijs 2017
  Tot uiterlijk 31 december 2017 kunt u kandidaturen of projecten voor de Tongerse milieuprijs 2017 indienen bij de milieudienst. Het stadsbestuur kent deze prijs elk jaar toe aan een privépersoon, school, bedrijf of vereniging die zich verdienstelijk gemaakt heeft op milieuvlak. Het kan om een praktisch initiatief gaan, een sensibiliseringsactie of gewoonweg een consequente milieubewuste houding.
 • Eindejaarsactie donderdagmarkt
  eindejaarsactie
  Voor de eindejaarsactie op de donderdagmarkt worden tijdens 4 opeenvolgende donderdagen in december telkens 5 trolleys verloot die gevuld zijn met producten van de markt (waarde inhoud €125, waarde trolley €65).
 • Thuisloket
  Thuisloket
  Vraag uw documenten en attesten digitaal aan. Vanaf nu geen verplaatsingen meer om uw documenten en attesten van de dienst Burgerzaken aan te vragen. U vraagt thuis uw documenten online aan en u ontvangt ze in een mum van tijd. Het thuisloket is eenvoudig, veilig en rechtsgeldig.
 • Begijnhofmuseum Beghina zoekt vrijwillligers
  begijnhofmuseum
  Begijnhofmuseum Beghina is gelegen in het pittoreske begijnhof van Tongeren, een van de oudste begijnhoven van Vlaanderen en door UNESCO erkend als werelderfgoedsite. Het museum biedt een kijk op het leven van de vroegere begijntjes en bevat een unieke collectie gebruiksvoorwerpen en kunstwerken.
 • Opleiding tot gemachtigd opzichter iets voor jou?
  gemachtigd opzichter - Hans Put
  In 2018 organiseert de provincie Limburg opnieuw een opleiding tot gemachtigd opzichter. Wil jij je graag inzetten om, binnen onze stad, de veiligheid van groepen kinderen, scholieren, ouderen en personen met een beperking in het verkeer te bewaken, vooral bij het oversteken van de straat?
 • Katleen wint 500 euro met ambi.pas
  Katleen Vantilt
  Katleen Vantilt uit 's-Herenelderen wint als eerste een 'Winterbudget met de ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankoop bij kleding Hauben, Viséweg te Mal.
 • Dit weekend: stad van de Kerstman
  Kerst
  Vanaf 16 december ruilt de Kerstman het koude Hoge Noorden in voor de gezellige warme binnenstad van Tongeren. Hij heeft zijn oog laten vallen op een prachtig pand in de schaduw van de basiliektoren. Dit wordt de uitvalsbasis voor zijn vele geschenktochten.
 • Spring ook eens binnen bij...
  Stad van de Kerstman
  Spring tussen 16 december en 8 januari ook eens binnen bij Santa's Post Office, Santa's Hall of Fame en Santa's Shops.
 • Schrijf eens een brief...
  Schrijf eens een brief...
  De Kerstman ontvangt niet alleen zakken vol brieven van kinderen. Er zijn ook vele opdracht- en bestelbrieven voor gebak en cadeaus, vrachtbrieven voor de chauffeurs,... "Wat op papier staat, telt", zegt de Opperelf die de postbehandeling in goede banen leidt.
 • Echte kerstsfeer tussen de basiliek en het Praetorium
  Tongeren, stad van de Kerstman
  Er valt in de kersttijd veel te beleven in Tongeren. Zaterdag 16, zondag 17 en zaterdag 23 december verandert van 13 tot 18 uur de omgeving van het kerstmanhuis in één groot kerstdorp dat bruist van activiteit.
 • Santa in the sky - 23 december van 12 tot 19 uur
  Santa in the sky
  Op zaterdag 23 december van 12 tot 19 uur zakt Radio 2 af naar Tongeren. De Kerstman is er helemaal van in de wolken. 'Santa in the Sky' is een afgeleide van het bekende concept 'Dinner in the Sky', maar dan in een feeërieke uitvoering.
 • Installatie Rudolph op de Grote Markt
  Rudolph
  Rudolph is de aanvoerder van de negen rendieren van de Kerstman en is onlosmakelijk verbonden met de verhalen rondom Kerstmis en de Kerstman.
 • Kerstverhalenwandeling in begijnhof
  kerstverhalenwandeling
  Ga mee op pad met een verteller in het begijnhof, waar klassieke en hedendaagse kerstverhalen tot leven komen. Een borreltje onderweg verdrijft de winterse koude en verhoogt het kerstgevoel.
 • Koopzondagen december
  Stad van de Kerstman - klein
  Op zondag 17 en zondag 24 december zijn de winkels open van 13 tot 17 uur.
 • Nieuwjaarsreceptie
  Nieuwjaarsreceptie
  Samen klinken we op het nieuwe jaar. Het stadsbestuur nodigt alle Tongenaren uit op de feestelijke nieuwjaarsreceptie. Die vindt dit jaar plaats op zondag 7 januari 2018 van 11 tot 13 uur op de Grote Markt.
 • Gratis feestbussen oudejaarsnacht
  Feestbus
  De Lijn legt ook dit jaar weer extra bussen in om feestvierders veilig te vervoeren tijdens oudejaarsnacht. Dit is mogelijk door de financiële tussenkomst van de provincie Limburg en de stad Tongeren.
 • Stadsdiensten gesloten
  praetorium
  De stadsdiensten, het sociaal huis De Semper en het dienstencentrum De Piepel zijn gesloten op maandag 1 januari (Nieuwjaar) en dinsdag 2 januari 2018.
 • Expo Rebirth Day
  Expo Rebirth Day
  Gratis te bezoek in het GRM van 23 tot en met 31 december 2017
  Op Rebirth Day vinden wereldwijd evenementen en performances plaats die geïnspireerd zijn op het Derde Paradijs van Michelangelo Pistoletto. Deze Italiaanse kunstenaar ging in september een samenwerking aan met de stad Tongeren in het kader van zijn filosofie.
 • Antiek- en brocantemarkt op zondag 24 en 31 december
  antiekmarkt - klein
  De antiek- en brocantemarkt gaat door op zondag 24 en 31 december 2017.
 • Gewijzigde verkeerssituatie De Motten
  gewijzigde verkeerssituatie
  In de Luikerstraat en de Kastanjewal geldt eenrichtingsverkeer. De parkings aan het Looiersplein en de Sint-Lutgardstraat zijn enkel bereikbaar via de Sint-Jansstraat.
 • Ophalen kerstdennen
  kerstden
  Van maandag 8 tot en met vrijdag 12 januari 2018 worden de kerstdennen aan huis opgehaald. Ze worden opgepikt de dag dat in uw straat het gewone huisvuil wordt opgehaald. Zet de kerstden (zonder ijzer, pot, grond of verseiering) de avond voor de ophaling - of uiterlijk om 6 uur de dag van de ophaling - tegen de grens van uw eigendom buiten.
 • Els wint 500 euro met ambi.pas
  Els Vandyck
  Els Vandyck uit Tongeren wint als tweede een 'Winterbudget met de ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankoop bij 'Needle & Stitch', Maastrichterstraat te Tongeren.
 • Oproep: info Tongerse oud-strijders
  Oud-strijders
  In 2018 herdenkt Tongeren het einde van WOI (100 jaar geleden). Het stadsarchief van Tongeren maakt een boek over alle oud-strijders van Tongeren. Heeft u informatie over een oud-strijder? Bezorg ons deze dan via stadsarchief@stadtongeren.be of tel. 012 80 00 94.
 • Gewijzigde dienstregeling De Lijn
  De Lijn - klein
  De dienstregeling van De Lijn werd aangepast op 1 januari. Hieronder vindt u een beknopt overzicht. Meer info via www.delijn.be
 • Inge wint 500 euro met de ambi.pas
  Inge Wolfs
  Inge Wolfs uit Overrepen wint als derde een 'Winterbudget met de ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankoop bij 'De Vishoeve', Luikersteenweg te Tongeren.
 • Gallo-Romeins museum overgedragen aan stad Tongeren
  GRM
  Op 1 januari 2018 werd het Gallo-Romeins Museum overgedragen van de Provincie naar de stad Tongeren. Vanaf nu is dat stad Tongeren verantwoordelijk voor het Gallo-Romeins Museum, dat meer dan 60 jaar functioneerde onder auspiciën van de provincie Limburg.
 • Intussen op de Motten
  Intussen op de Motten
  Begin deze week zijn de werken in de Looiersstraat. In een eerste fase wordt er gewerkt vanaf de Sint-Lutgartstraat tot de Jekerstraat. Parkeren doet u best op de parking van De Motten (langs Kastanjewal) en de Victor Lenaersdreef. De woningen binnen de werkzone blijven steeds te voet bereikbaar.

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley