Teseum opent zijn deuren voor het grote publiek

Op zaterdag 4 en zondag 5 juni opent de gloednieuwe schatkamer van Tongeren haar deuren. En hoe! In een subliem historisch kader kunt u de rijke kerkschat in een nieuw museum komen bewonderen. Stap binnen in het unieke decor van de kapittelzaal, de romaanse toren, de kloostergang en bijhorende tuin van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek.

 

U bezoekt het museum met een multimediaguide. Het themaverhaal vertelt de eeuwenoude geschiedenis van de kunstvoorwerpen. Beluister de middeleeuwse koormuziek. En stap mee met de Kroningsprocessie.
Het Teseum heeft ook een kids- en jeugdparcours. Servaas, een ondeugende en nieuwsgierige misdienaar, neemt de jongste bezoekers (7-12 jaar) mee op schattentocht. Jongeren (12-16 jaar) maken kennis met de schatkamer via hun eigen leefwereld. Beide parcours worden begeleid door de multimediaguide.

Muziek

Tijdens het openingsweekend brengt de kloostertuin u in hogere muzikale sferen. Zo laten de leerlingen van de muziekacademie Pentagoon twee dagen lang het beste van zichzelf horen. Muzikant Thomas Baeté en het Tongerse kinder- en jeugdkoor ’t Basikliekje gaan zondag van 15 tot 17 uur aan de slag met de muziekstukken uit de schatkamer. Zaterdagavond om 21 uur delen de muzikanten van ClubMediéval hun passie voor muziek uit de late middeleeuwen. Dit - gratis- concert is een organisatie van cultuurzomer Tongeren en AlbaNova Festival.

 

Open Kerkdagen

De kerkfabriek Onze-Lieve-Vrouw-Geboorte organiseert in het openingsweekend bovendien de Open Kerkendagen in de basiliek. Van 14 tot 16 uur kunt u doorlopend luisteren naar een poëtische duiding, prachtige orgelmuziek of hemels koorgezang en een gespecialiseerde gids. Er is ook een stiltemoment voorzien. Vanaf 17 uur kunt u genieten van het beiaardconcert.

 

De nocturnes voor Tongenaren

De stad Tongeren nodigt alle Tongenaren uit voor de nocturnes in het Teseum. Ja kan het museum gratis bezoeken op dinsdag 7 en woensdag 8 juni telkens om 18 en 20 uur.
Opgelet! Er zijn slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Reserveer je plaats via info@teseum.be

Meer info: www.teseum.be

 

Teseum 

 

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley