'Rituelen' op Erfgoeddag

Erfgoeddag op zondag 24 april 2016 staat in het teken van 'Rituelen'. HuisvandeMens, Kerkfabriek O.L.V Geboorte, het Gallo-Romeins Museum en de stad Tongeren hebben de handen in elkaar geslagen voor een boeiend dagprogramma. Alle activiteiten zijn gratis.


Ontdekkingstocht 'Ritus Titus'
van 10.00 tot 18.00 uur in het Gallo-Romeins Museum - Kielenstraat 15
Ga met je kinderen op verkenning in het museum en verdiep je in oeroude gebruiken. Ontdek waarom onze voorouders hun lichaam versierden met rode oker, koeien roofden bij de buren en een Gallo-Romeinse begrafenis uren duurde. Onze gidsen vertellen honderduit. Daarna ga je zelf aan de slag! Er zijn creatieve activiteiten en toffe opdrachten. Ritus Titus dwaalt door de zalen en helpt je op weg.

Tentoonstelling 'Het sportgeheugen van Tongeren'
van 10.00 tot 18.00 uur in het Stadsarchief - Maastrichterstraat 10
Sport is doordrongen van rituelen, tradities en gebruiken. Voor het project 'Het sportgeheugen van Tongeren' is het stadsarchief op zoek gegaan naar foto's en verhalen waarin deze rituelen doorschemeren. Bezoek de tentoonstelling over het Tongerse sportverleden. Breng zelf je sportfoto's mee en laat ze inscannen voor de databank van het geheugen van Tongeren.

Tentoonstelling 'Schipper mag ik overvaren'
van 10.00 tot 18.00 uur - een organisatie van de dienst erfgoed en huisvandeMens in de Kloosterstraat 6
In 'Schipper mag ik overvaren' staan we stil bij de overgangen naar een andere levensfase zoals geboorte, volwassen worden en huwelijk. Hoe gebeurt dit in diverse culturen? Foto's, muziek, films, kledij en getuigenissen brengen dit tot leven. Geniet vanaf 14 uur van een kop koffie en lekkers bij de koffietafel, een glaasje schuimwijn met borrelhapjes bij de bruidstafel of suikergoed bij de geboortetafel.

 

Verhalensessie 'Stap voor Stap'
om 14.00, 15.00, 16.00 en 17.00 uur - een organisatie van de dienst erfgoed en huisvandeMens in de Kloosterstraat 6
Verhalenverteller Stephane Nijssen brengt je op ludieke en boeiende wijze in contact met enkele overgangsrituelen. Laat je meevoeren naar een bijzondere wereld van rituelen.

In de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek kan je van 13.30 tot 18 uur deelnemen aan 3 themawandelingen die je laten kennis maken met de talrijke rituelen die verbonden zijn met het christelijk geloof en met de beleving ervan door de gelovigen. Elke wandeling duurt ongeveer een 20-tal minuten. De themawandelingen zijn de Mariaroute, dagelijkse christelijke rituelen en overgangsmomenten in het menselijk leven.

Meer info: www.galloromeinsmuseum.be


 Erfgoeddag

 

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley