Minister Schauvliege erkent natuurparels in Tongeren

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege heeft in Tongeren de erkenning van het natuurgebied Bronnengebied uitgebreid. Dankzij deze erkenning komt er geld vrij voor het beheer van een aantal natuurgebieden langs de oude spoorwegberm en op de grens van Neerrepen en Riksingen.  De oude spoorwegzate is opengesteld voor wandelaars, zodat de inwoners van Tongeren er kunnen genieten van de natuur.  Deze erkenning betekent ook goed nieuws voor de das. Het is een ideaal gebied voor dit prachtige zwart-witte zoogdier.

 

Het gebied krijgt ook Europese steun via het milieufonds LIFE Vochtig Haspengouw en maakt deel uit van het Natura 2000-netwerk. Dat is het netwerk dat de meest waardevolle natuurgebieden in Europa verbindt.

 

De naam Bronnengebied Tongeren verwijst naar de verschillende bronnen in dit gebied en bestaat uit twee grote deelgebieden: de Keiberg en de Spoorwegzate.

Het landschap van de Keiberg biedt een gevarieerde aanblik met heggen, poelen, hoogstammen, boomgaarden en holle wegen; ideaal voor het steenuiltje.

 

De oude Spoorwegzate, de vroegere treinlijn 23 werd vooral gebruikt om het fruit van de vele hoogstamboomgaarden naar de verschillende siroopfabrieken en later naar de fruitveilingen te brengen. Deze spoorlijn werd dan ook het fruitspoor genoemd.

 

Nadat hoogstamboomgaarden op grote schaal vervangen werden door laagstam, verloor de spoorwegverbinding haar belang, begin jaren zeventig reed de laatste trein.

Sinds 1982 werken Leefmilieu Tongeren en diverse partners zoals de provincie Limburg samen met Natuurpunt om dit groene lint te bewaren.

 

De weiden grenzend aan de Spoorwegzate worden begraasd door Blondes d’Aquitaines, een erg zelfredzaam runderras. Zo zal het grasland verschralen en zal een afwisselend landschap met struwelen en dottergraslanden ontstaan.

 

De vrijwilligers van de lokale afdeling van Natuurpunt Zuidoost Limburg zorgen samen met leden van Leefmilieu Tongeren voor het beheer van dit gebied. Lokale landbouwers ontfermen zich over de graslanden: ze zetten runderen in en helpen het grasland verder te verschralen.

Foto: www.tongeren-vandaag.be

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley