Kermis in Tongeren

Van zaterdag 10 september tot en met donderdag 15 september 2016 zullen een 120-tal kermisattracties en kramen neerstrijken in Tongeren. De omgeving van de Grote Markt tot de Veemarkt, Leopoldwal en de Motten wordt dan omgetoverd tot een groot pretpark.

 

Tongeren kermis is voor veel Tongenaren het absolute topevenement. En dat is het ook, geen enkel pretpark biedt zo een rijk en divers aanbod dat jong en oud weet te prikkelen. Ook dit jaar pakken we uit met een mix van spectaculaire attracties voor durfallen en iets rustigere attracties voor het hele gezin.

 

Voor de liefhebbers van snelheid en spanning is er bijvoorbeeld de Air-Maxx, de Breakdance of de Shaker. De botsauto’s zijn al decennialang een garantie voor een heleboel pret. Zij nemen hun gekende plaatsen in op de Motten. De kleintjes kunnen zich vermaken in de draaimolen, de buggy’s en de draak,  lopen over het water in waterballs of springen op de trampoline. Natuurlijk staan er ook tal van spelletjes waar leuke prijzen te winnen zijn en allerlei eetkramen met heerlijk geurende lekkernijen.

 

Elke dag wat anders

Wie beweert dat de kermis in Tongeren altijd maar hetzelfde is, zit wellicht vastgeroest in oude gewoontes. Wie een beetje creatief is maakt van elke kermisuitstap iets totaal anders:

 

Op maandag 12 september van 16 tot 21 uur kunnen bezoekers voor 15 euro terecht op meer dan 35 bewegende attracties. Het polsbandje dat je toegang geeft om van dit voordeel te kunnen genieten is vanaf maandag 5 september verkrijgbaar in het Administratief Centrum Praetorium. Snel zijn is de boodschap want er zijn er maar een beperkt aantal voorradig.

 

Op dinsdag 13 september trakteren de foorkramers een 100-tal personen met een beperking op een namiddag kermisplezier. Dit initiatief wordt volledig door de foorkramers zelf gedragen en bekostigd. Na afloop ontvangen de deelnemers een kleine attentie van het foorcomité.

 

Helemaal nieuw dit jaar is de organisatie van een prikkelarme kermisdag op dinsdag 13 september van 17 tot 20uur. Een prikkelarme dag is bijzonder geschikt voor kinderen of personen met autisme, maar eveneens voor iedereen die rustig de kermis wil bezoeken. Het geluid zal maximaal 50 decibels bedragen, felle lichten worden gedimd, flikkerende lichten worden gedoofd.

 

Traditiegetrouw is er op woensdag 14 september de familiedag met fikse kortingen op alle attracties.

 

Op donderdag 15 september organiseren de Tongerse marktkramers naar jaarlijkse gewoonte een jaarmarkt in het stadscentrum. Op zaterdag 17 september sluit de Tongerse middenstand de kermis af met een kermisbraderie van 10 tot 18 uur.

 

Lokale middenstand en stad doen extra inspanningen

Het stadsbestuur investeert in samenwerking met de lokale middenstand 7000 euro extra in de kermis.

Koop bij de Tongerse middenstand en ontvang een bijkomende korting van 2 euro voor elke attractie.

 

12-jarigen openen de kermis

Ongeveer 300 12-jarigen zullen op zaterdag 10 september de kermis om 14.30u plechtig openen. De foorkramers bieden de Tongerse 12-jarigen een gratis rit of smoutbollen aanbieden op hun attractie of frituur. 

 

Vuurwerk en lasershow

De officiële kermisaftrap wordt traditioneel gegeven op zaterdagavond om 22 uur. De firma Arts of fireworks zal in stadspark De Motten een spectaculair vuurwerk met lasershow brengen.

Stadsbeiaardier speelt bekende melodieën
Traditiegetrouw zal de stadsbeiaardier Mathieu Lenaerts op de zaterdag voor de kermis, dit jaar op zaterdag 10 september, bekende melodieën, waaronder uiteraard Bluesette. Dit vanaf 10 uur op de beiaard van de OLV-Basiliek.

 

 

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley