De Klara’s 2015 / B-Classic: ‘beste muziekevenement 2015’

B-Classic (voorheen Basilica Concerten) heeft een rijk gevulde geschiedenis en is wereldberoemd in Tongeren en omstreken.  Dankzij de vroegere Basilica Concerten wist de klassieke muziek in Tongeren – en bij uitbreiding Limburg – een steeds breder publiek aan te spreken, dit evenwel zonder toegift inzake kwaliteit. 

 

Het festival onderging bij aanvang van deze 21ste eeuw enkele moeilijke jaren. In 2013 werd evenwel de kentering ingezet.  Samen met enkele trouwe festivalpartners zette de festivalleiding een nieuwe formule op de sporen. Basilica werd B-Classic, een dynamisch festival met een eigentijdse look-and-feel.

 

In 2012 kreeg het toenmalige Basilica met het wegvallen van de structurele subsidiëring vanwege de Vlaamse Overheid een belangrijke wake-up call. 

 

De festivalorganisatie nam dit signaal echter ter harte.  Het festival 2013 bleek een schot in de roos; In 2014 en 2015 werd op hetzelfde elan voortgewerkt.  B-Classic is wat men noemt een pressure cooking festival.  Dagelijks repeteren de deelnemende muzikanten in een steeds wisselende bezetting een nieuw werk.  Datzelfde werk wordt diezelfde avond opgevoerd tijdens een reeks unieke concerten.  Tongeren is de uitvalsbasis van het festival.  Vanuit onze festivalstad worden de resultaten van deze pressure cooking – formule uitgevoerd op diverse podia in Limburg.

 

B-Classic / ‘een schot in de roos’

Het verheugt ons dat Klara het maatschappelijk belang en het succes van B-Classic nadrukkelijk in de verf zet .   De organisatie zal in de nabije toekomst – naar wij momenteel allen hopen - weerom van een structurele subsidiëring (door Vlaanderen) kunnen genieten. Op die manier zou de festivalleiding de kans krijgen het festival uit te bouwen en stevig in Tongeren te verankeren. Als stadsbestuur gaven wij, met de recente huisvesting van de vzw B-Classic in ons cultuurcentrum de VELINX, daartoe alvast een goede aanzet.

Festival 2016: van 22/04 tot en met 1/5

Foto: www.tongeren-vandaag.be

 

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley