Blue-bikes aan het station

Blue-Bike plaatste 12 mooie, helblauwe, zeer herkenbare uitleenfietsen aan het NMBS-station van Tongeren. Abonnees van deze dienst kunnen die ontlenen, in Tongeren maar ook in de 44 andere Blue-Bike-vestigingen in Vlaanderen. Je betaalt hiervoor normaal 3 euro per gebruiksbeurt. Maar Tongeren legt één euro bij, en ook de Vlaamse overheid komt met één euro over de brug, zodat de gebruiker voor één euro 24 uur per dag en 7 dagen op 7 een Blue-Bike kunnen ontlenen.

 

Blue-bike is een initiatief van de NMBS, FIETSenWERK en De LIJN en wordt gesponsord door Ethias. In België zijn er momenteel 10.500 Blue-bike leden, die met hun Blue-bike kaart toegang hebben tot een deelfiets aan alle 44 treinstations in het land.

 

Stel: je komt aan in Tongeren met de trein maar je eindbestemming ligt te ver om te voet te gaan. Dan neem je toch gewoon een Blue-bike uit het rek. Blue-bike is er niet alleen voor toeristen en occasionele bezoekers, maar is ook een prima oplossing om bijvoorbeeld bedrijventerrein Tongeren-oost snel en vlot bereikbaar te bereiken. Geen files, geen parkeerproblemen.

 

Door de prijs per ontlening te beperken tot 1 euro wordt de fiets voor elk type gebruiker toegankelijk. Blue-bike wordt over het algemeen gebruikt voor sporadisch woon-werkverkeer, dienstverplaatsingen, citytrips of familiebezoeken.

Het stadsbestuur ziet heel wat mogelijkheden in Blue-bike als een mogelijk alternatief bij  dienstverplaatsingen van bedrijven en verenigingen die normaal met de auto gebeuren, maar op deze manier minstens even comfortabel kunnen gebeuren via de trein in combinatie met de fiets als vervoersmiddel voor de laatste kilometer(s).

 

De Blue-bikes werden in eerste instantie naar Tongeren gehaald als functioneel vervoersmiddel voor Tongenaren en pendelaars. Toch kan dit fietspunt ook een meerwaarde bieden voor toeristen. De fietsen kunnen 24/24 en 7/7 worden ontleend en de toeristen naar hun bestemming brengen. Het betreft een proefproject dat ruimte laat voor eventuele uitbreiding bij een positieve evaluatie. Toerisme Tongeren zet namelijk sterk in op de promotie van wandel- en fietstoerisme.

 

Momenteel kan een Blue-bike enkel ontleend en teruggebracht worden naar het NMBS-station. Na evaluatie moet blijken of extra fietsen of een extra uitleenpunt tot de mogelijkheden behoort.

Hoe een Blue-bike ontlenen?

Word online lid op www.blue-bike.be (10 euro/jaar) en ontvang uw Blue-bike kaart binnen enkele dagen in de bus. Houdt uw Blue-bike kaart voor de sleutelautomaat aan het fietsuitleenpunt. Zo hebt u meteen een fiets ter beschikking. Per kaart kunnen maximum  2 fietsen worden ontleend. Breng de fiets(en) terug naar hetzelfde uitleenpunt binnen een termijn van 24 uur. De betaling gebeurt maandelijks na ontvangst van uw rittenverbruik per mail. 

 

 

Meer info: mobiliteitsambtenaar, tel. 012 800 026 of www.blue-bike.be

 

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley