Wilde gele narcissen verfraaien het stadsbeeld

Vanaf vandaag worden er in Tongeren op een twintigtal locaties wilde gele narcissen geplant.

De stad Tongeren sloot met de milieuraad, de Tongerse natuur- en milieuverenigingen, het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren en de Provincie Limburg een charter voor biodiversiteit af. Met dit charter geven wij aan dat wij samen het verlies aan biodiversiteit willen terugdringen. In het kader hiervan zullen we wilde gele narcissen ‘narcissus pseudonarcissus lobularis’ aanplanten op verschillende locaties in Tongeren.

 

“De wilde gele narcis komt momenteel al op enkele plaatsen voor. Vermoedelijk werd ze hier ooit als sierplant vanuit het Middellandse zeegebied aangeplant om vervolgens te verwilderen. Dit voornamelijk in kasteelparken en bossen. Niet alleen zijn de narcissen een prima voorbode van de lente door zijn opvallende en zeer vroege bloei, maar zijn ze ook een prima nectarleverancier voor de insecten. Vooral hommels en solitaire bijen, die actief worden tijdens de allereerste mooie dagen van het jaar, maar ook andere insecten kunnen hiervan profiteren. Op een twintigtal plaatsen verspreid over Tongeren zullen narcissen geplant worden. Die kunnen dan verwilderen en jaar na jaar meer voedsel leveren voor bedreigde insecten. Bovendien zullen ze het  stadsbeeld erg verfraaien waardoor elke Tongenaar kan genieten van de eerste bloemenpracht.

 

Narcissen zijn geen snijbloemen en horen niet thuis in een vaas. In huis blijven ze maar een paar dagen fris, in de natuur duurt de bloei enkele weken.

Foto © Robby Vandersmissen

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley