Voorstelling nieuwe website 'Het geheugen van Tongeren'

Op maandag 16 maart 2015 wordt de nieuwe website http://www.geheugenvantongeren.be/ aan het publiek gepresenteerd. Het project 'Geheugen van Tongeren' werd al in 2003 gestart door het stadsarchief en de dienst archeologie-monumentenzorg. Op meer dan tien jaar tijd is er echter veel veranderd op het vlak van informatica en vooral het aanbieden van gegevens. Daarom dat ook beslist werd om aan te sluiten bij het project Gis3700. Hiermee won de stad in 2014 de jaarlijkse prijs van het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen.

 

De website http://www.geheugenvantongeren.be/ bundelt tal van informatie over het verleden van Tongeren. Doordat de website meteen aanpasbaar is, blijft alle informatie ook up-to-date. En vooral geeft ons dit de mogelijkheid om de website verder uit te bouwen en te laten groeien. Behalve interactieve kaarten is er ook een blog over archeologie en de activiteiten van het stadsarchief te raadplegen.

 

Magisch woord in dit alles is 'gis' of geografisch informatiesysteem. Of beter gezegd een systeem waarmee we talloze (historische) gegevens kunnen linken aan hedendaagse ruimtelijke objecten. De mogelijkheid om te werken met kaartlagen laat net toe om die unieke gelaagdheid van Tongeren doorheen 2.000 jaar verleden visueel, begrijpelijk maar ook wetenschappelijk te tonen.

 

Zo heeft vanaf nu iedereen die iets meer wenst te weten over de geschiedenis van Tongeren één centraal infopunt http://www.geheugenvantongeren.be/. De website is niet enkel een gemakkelijk instrument voor geïnteresseerden in de Tongerse geschiedenis, maar is ook een plek waar toeristen, gidsen, leerkrachten en studenten heel wat informatie kunnen terugvinden.

 

De voorstelling vindt plaats in cc de VELINX om 19u30.
Toegang is gratis. Gelieve aanwezigheid te bevestigen via
stadsarchief@stadtongeren.be of 012 800 092.

Geheugen van Tongeren - aangepast

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley