Uw taxussnoeisel tegen kanker

Ook dit jaar kunt u tussen 13 juni en 12 september gratis uw taxussnoeisel aanleveren op het containerpark. Uit het snoeisel wordt vervolgens  baccatine gehaald, een grondstof die gebruikt wordt voor de aanmaak van geneesmiddelen tegen kanker.  De opbrengst van 75 euro per m³ taxus die ingezameld wordt, gaat naar Limburgse projecten rond kankerbestrijding. Verleden jaar werd in Limburg (en de stad Diest) 1.229 m³ taxus ingezameld.

Het taxussnoeisel moet aan de volgende voorwaarden voldoen:

- Jong snoeisel: alleen het éénjarig snoeisel (takken tot 30 cm) van de taxus baccata bevat de waardevolle stof baccatine. Daarom is het belangrijk dat het verzamelde snoeigroen afkomstig is van hagen die jaarlijks gesnoeid worden.

- Zuiver snoeisel: hoe zuiverder het snoeisel, hoe hoger het rendement. Gebruik een zeil of doek om het snoeigroen op te vangen. Zo levert u een zo zuiver mogelijk product aan. Taxussnoeisel vermengd met aarde, gras of ander groen, is waardeloos.

- Vers snoeisel: het snoeigroen moet zo snel mogelijk gedroogd worden. Breng daarom uw taxussnoeisel binnen 24 uur naar het recyclagepark. Zorg er voor dat het snoeisel niet verhit raakt.

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley