Tongeren POP(-up)T

Het stadsbestuur van Tongeren heeft een nieuwe maatregel klaar om het handelscentrum te ondersteunen. Met het project ‘Tongeren POP(-up)T willen we pop-up stores aantrekken. Het stadsbestuur heeft een project uitgewerkt om eigenaars van handelspanden en jonge startende ondernemers samen te brengen. Het wordt een win-win-situatie: eigenaars krijgen een vrijstelling op de leegstandbelasting als zij een overeenkomst afsluiten met de uitbaters van een pop-up store, weliswaar tegen een kleine vergoeding.

 

Tongeren nam eerder al tal van maatregelen om het handelscentrum extra ademruimte te geven. Van de starterspremie en de premie voor renovatie van handelspanden wordt gretig gebruik gemaakt. Er werden in totaal 38 panden gerenoveerd met geld van Europa, het Vlaamse Hermesfonds en de stad Tongeren. 15 nieuwe ondernemers vroegen de starterspremie aan. Winkelpanden die te huur staan, worden via een etalagebestickering mooi in de kijker geplaatst.

 

Pop-up stores zijn de nieuwste trend. Ze bieden een antwoord op de nieuwste economische ontwikkelingen (online-shoppen, leegstand, lokale initiatieven, …). Een pop-up store biedt de ideale gelegenheid om producten te testen, relaties met de klanten te verbeteren en om gezien te worden.

 

Met de nieuwe maatregel willen we eigenaars van handelspanden en uitbaters dichter bij mekaar brengen. Beide partijen hebben hierbij voordeel. Ondernemers kunnen op korte termijn – max. 6 maanden – uittesten wat werkt en wat niet. We hopen uiteraard dat er ook ‘blijvers’ uit voortvloeien. Ook voor de eigenaars van handelspanden houdt deze overeenkomst een voordeel in. Zij kunnen een vrijstelling krijgen van maximum 2 jaar op de leegstandbelasting. Wel moet de eigenaar bereid zijn het pand tegen een verlaagde vergoeding te verhuren. Er wordt dus een overeenkomst ‘bezetting ter bede’ afgesloten in plaats van de klassieke handelshuurovereenkomst van 3 jaar.

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley