Sociale economie creëert nieuwe toeristische arrangementen in Zuid-Limburg: Lokaal & Speciaal

Tongeren, Bilzen, Hoeselt, Riemst en Voeren slaan de handen in elkaar voor sociale economie.   Samen zijn er, onder de noemer ‘Lokaal & Speciaal’, 9 toeristische groepsarrangementen uitgewerkt die zuurstof geven aan de sociale economie in de regio.

Sociale economie is een manier van ondernemen. Het verschil met de ‘reguliere’ economie is dat niet het maken van winst, maar wel het realiseren van een maatschappelijke meerwaarde het doel is. De sociale economie plaatst de mens centraal door onder meer de tewerkstelling van mensen die in de reguliere arbeidsmarkt geen of nog geen kans maken.  De vijf gemeenten hebben in 2014 de interlokale vereniging regie sociale economie Zuidoost-Limburg opgericht. Het samenwerkingsverband krijgt een subsidie van  50.000 euro per jaar van de Vlaamse overheid.

De sociale economie organisaties moeten kansen grijpen en durven ondernemen. Samenwerkingen met reguliere ondernemers worden de uitdagingen voor de toekomst, maar ze scheppen ook nieuwe mogelijkheden.  Innovatie is de sleutel tot behoud van tewerkstelling, ook binnen het sociaal economisch circuit.  De sociale economie is koploper in innovatie binnen maatschappelijk relevante marktniches. Dat zie je niet alleen in de dienstverlening, maar ook in de manier van aanpakken.  Sociale economie organisaties werden vroeger al eens afgedaan als wollig, maar het tegendeel is waar: andere organisaties staan soms met open mond te kijken naar hun innovatiekracht. Dikwijls zien ze opportuniteiten waar anderen dat niet meteen doen.

De interlokale vereniging regie sociale economie Zuidoost-Limburg organiseert jaarlijks een actie ter stimulering van de lokale sociale economie.  Vorig jaar werden  er als actie 40 kennismakingscheques sociale economie uitgereikt aan reguliere bedrijven.  Hiermee konden zij het uitgebreide dienstenaanbod van de sociale economie organisaties ontdekken.

 

Dit jaar werd er voor gekozen om te focussen op 1 sector, namelijk de toeristische sector.  Haspengouw en Voeren trokken samen in 2014 127.584 vakantiegangers aan die er één of meerdere nachten verbleven.  De regio Zuid-Limburg beschikt over meerdere toeristische trekpleisters, zoals bijvoorbeeld het Gallo-Romeins Museum en het kasteel Alden Biesen.  Daarnaast zorgen ook de bloesems in het voorjaar voor een toestroom van toeristen.  Toch kunnen we vaststellen dat groepen steeds vaker op zoek zijn naar originele of nieuwe arrangementen om eventueel te combineren met de bekende trekpleisters.  Met dit aanbod aan arrangementen willen we hier een antwoord op bieden.  De arrangementen richten zich op verenigingen, vriendengroepen, bedrijven, … .  Kortom: iedereen die in groep wil genieten van een gezellige, originele dag of namiddag.


Meer informatie:  Interlokale vereniging regie sociale economie Zuidoost Limburg

Tongeren: OCMW – Voorzitter Johnny Vrancken: tel. 0495 77 28 80

Bilzen: OCMW – Voorzitter Luc Hendrix: tel. 089 51 94 92

Hoeselt: Schepen van tewerkstelling Bert Vertessen: tel. 0477 53 85 79

Riemst: Schepen van tewerkstelling Bert Cilissen: tel. 0495 79 88 47

Voeren: Schepen van middenstand en KMO Jacky Herens: tel. 0476 97 99 43

Coördinator regie sociale economie: Annelies Krieken: tel. 012 45 92 67

 Arrangementen:

 Arrangement

Organisator

 Kostprijs per persoon

 Aantal deelnemers

 De ambachtelijke producten van De Wroeter

De Wroeter

 € 5

 Max. 50

 Appelpluktocht met bio-picknick en overnachting

Vzw Gors

€ 55

 Min. 10 – max. 16

 Rondleiding & proeverij bij Clos d’Opleeuw met 3-gangen diner

Vzw Gors i.s.m. Clos d’Opleeuw

€ 40

 Min. 15 – max. 80

 Ontdek de lekkere en gezonde eigenschappen van waterkers

Vzw Gors i.s.m. waterkerskwekerij Sint-Lucie

€ 30

 Min 15 – max 30

 Landbouw-doe-dag met kookworkshop

Vzw Gors i.s.m. De Wroeter

€ 30

 Min. 15 – max. 30

 Met de huifkar in Kanne

 De Winning

€ 560 per huifkar

 Max. 20 per huifkar

 Multicultureel tafelen in Wellen

 Aksi / De Bottelarij

€ 39

 Min. 10 – max. 120

 Creatief atelier en fietstocht vol spannende verhalen

 Aksi / De Bottelarij i.s.m. Fietsbasis vzw

€ 50 (zonder fietsen)

 Max. 20

 Kunst uit het recycleren

 Aksi / De Bottelarij

€ 10

 Geen minimum / maximum aantal deelnemers

 

Foto: Henri Savenay

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley