Opnieuw beleving aan Dassenburcht in Kolmont

Het stadsbestuur van Tongeren investeert samen met het RLHV, het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, in de herinrichting van een belevingsvolle picknickplaats ter hoogte van de Dassenburcht in Kolmont (nabij fietsknooppunt 139). Het zogenaamde ‘fruitspoor’ , gelegen aan het natuurreservaat de Herkvallei is hiermee een bijzonder rustplekje voor fietsers en wandelaars rijker.

 

Begin dit jaar ondertekende de stad Tongeren het kwaliteitscharter toeristisch fietsroutenetwerk Limburg. Met de ondertekening van het charter gingen we als stad akkoord om in de toekomst te blijven investeren in het fietsroutenetwerk, maar ook om verschillende mooie locaties langs het netwerk om te vormen tot bijzondere sites die zicht geven op Haspengouw. De picknickplaats ter hoogte van de Dassenburcht langs de greenspotwandeling Zammelen, is één van de 8 picknickplaatsen die in kader van dit project werd heringericht.  Stad Tongeren stelde voor de herinrichting van de picknickplaats in de Herkvallei een bedrag van € 2.485 ter beschikking.

De herinrichting van deze picknickplaats kadert ook in het Leader-project ‘Wandelen als streekproduct’. Het Regionaal Landschap richtte in het kader van dit project belevingsvolle picknickplaatsen in op alle Greenspots met als doel het wandelaanbod in onze streek nog aantrekkelijker te maken. We konden hiervoor rekenen op extra steun van Haspengouwse gemeenten en Europese middelen.

 

De uitkijktoren op de rustplek aan de Dassenburcht werd opgewaardeerd met duurzame materialen. Een deel van de oude planken van de toren werden namelijk hergebruikt voor de houten wanden. Het landschapsteam van Arbeidscentrum De Wroeter maakte en plaatste de duurzame houten constructies. Daarnaast werd ervoor gezorgd dat het uitzichtpunt beter in het oog zou springen bij fietsers en wandelaars die op het fruitspoor passeren.  Drie nieuwe informatieborden, een rustbank en een panoramafoto van het landschap aan de Herkwinning moeten de rustplek markeren en de passanten uitnodigen een kijkje te gaan nemen op het uitkijkplatform.  Vanop het platform heb je een prachtig zicht op de vallei van de Mombeek, een van de meest waardevolle stukjes natuur in Haspengouw die we graag in de kijker willen plaatsen.

 

Je bereikt deze waardevolle natuurplek via de rode route van de wandeling ‘Greenspot Zammelen’. De wandelkaart is verkrijgbaar bij Toerisme Tongeren. Ben je met de fiets? Houd dan even halt aan fietsknooppunt 139.

 

Dit project werd gefinancierd met middelen uit het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling - Leader.

Foto © Henri Savenay

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley