Open Monumentendag 2015 in de Chocoladefabriek

Op zondag 13 september 2015 gaat de 27ste editie van Open Monumentendag door. Naar goede gewoonte neemt ook de stad Tongeren deel aan dit evenement. Dit jaar is het thema van Open Monumentendag:  industrieel erfgoed. 

 

De chocolade- en tinfabriek in Nerem is een industrieel icoon dat in 2016 herleeft als woonproject. In afwachting van de eerste werkzaamheden werd deze erfgoedparel in 2015 opengesteld voor het grote publiek. En dat bleek een succes. Tijdens de voorbije zomermaanden werd de fabriek druk bezocht en vonden er tal van activiteiten en evenementen plaats. Op de Open Monumentendag kon deze parel dan ook niet ontbreken, meer zelfs, de chocoladefabriek is zelfs uitgeroepen tot één van de toppers van de Open Monumentendag in Vlaanderen.

 

Aanstaande zondag om 10, 12, 14 en 16 uur staan gidsen klaar aan de vroegere hoofdingang van de fabriek. Zij nemen u mee voor een boeiende rondleiding. Om 14 uur wordt de publicatie ‘Het industriële verleden van een ‘Dorpsfabriek’’ voorgesteld door de auteur Florent Hansen. Om 16 uur geven de architecten van het bureau a2o een voorstelling van de toekomstplannen van de fabriek.

 

Van 10 tot 18 uur vindt er in de fabriek een speciale editie plaats van de ‘Fast and Vintage’ oldtimerbeurs.  Om 13 en 15 uur zijn er live-optredens van ‘The Last Row’ in de Pop Up Bar, die voor deze gelegenheid speciaal nog éénmaal haar deuren opent. Kunstacademie Pentagoon stelt werken tentoon in de toren van de fabriek, Benny en Lenny zorgen voor kinderanimatie.

 

Natuurlijk zal er ook chocolade zijn.  Chocolatier Wendy Roux van Holle Bolle bouwt een reuzegroot chocoladetablet, dat achteraf in kleine stukjes verkocht wordt voor het goede doel, nl. het Belgisch Centrum voor Geleidehonden.

 

Niet alleen de fabriek staat in de kijker op deze editie van de Open Monumentendag.   Van 14 tot 18 uur worden de Sint-Servatiuskerk en de Sint-Antoniuskapel opengesteld voor het publiek. Om 10 uur en om 14 uur starten begeleide dorpswandelingen aan de kerk.

 

http://www.openmonumenten.be/

http://www.dechocoladefabriek.be/

Chocoladefabriek nummering


1.       Marktje + kinderanimatie

2.       Ingang Chocoladefabriek

3.       Tentoonstelling kunstwerken Pentagoon in de toren

4.       Pop-up Bar: live-optredens ‘The Last Row’ om 13u en 15u

5.       Oldtimerbeurs ‘Fast and Vintage, Factory Edition’

6.       Urbex (urban exploration) Fototentoonstelling

7.       Vertrek rondleidingen om 10u, 12u, 14u, 16u

8.       Bouw van een reuze chocoladetablet

9.       14u: Boekvoorstelling over de geschiedenis van de fabriek

          16u: Voorstelling van de toekomstplannen

 

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley