Laat u testen op dikkedarmkanker

Het centrum voor kankeropsporing en de Vlaamse overheid organiseren tweejaarlijkse bevolkingsonderzoeken om dikkedarmkanker in een vroeg stadium op te sporen. Hoe vroeger dikkedarmkanker behandeld wordt, hoe groter de kans op genezing. De stad ondersteunt dit onderzoek ik het licht van 'Tongeren, gezonde gemeente'.

 

In 2013 ontvingen 1.339 Tongenaren een uitnodiging: 53,5% hiervan nam deel aan het onderzoek. Elke week lieten vijftig mensen in a.z. Vesalius een preventief darmonderzoek uitvoeren. Dit zijn goede cijfers maar het kan nog beter.

Dit jaar worden Tongenaren met pare leeftijden van 56 tot 74 jaar uitgenodigd. Ze krijgen met de post een gratis afnameset om thuis een deel van de stoelgang te nemen en op te sturen naar het labo. Daar wordt de hoeveelheid bloed in de stoelgang gemeten. Binnen de twee weken ontvangen de deelnemer en zijn arts het resultaat. Als alles in orde is, krijgt de deelnemer na twee jaar een nieuwe afnameset. Dit loopt verder tot en met het jaar waarin hij 74 jaar is. Dit bevolkingsonderzoek wordt uitgebreid ondersteund door het oncologisch team van a.z. Vesalius. Deze ploeg bestaat uit gespecialiseerde verpleegkundigen, diëtisten, psycholoog, sociaal assistenten, pijnconsulenten, schoonheidsconsulenten en gespecialiseerde artsen.

 

Meer info: http://www.bevolkingsonderzoek.be/ of 0800 60 160 (gratis nummer)


dikkedarmkanker

 

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley