Konnichiha from Tongeren!

De Japanse luchtvaartmaatschappij ‘ANA’ (All Nipon Airways) legt dagelijks rechtstreekse vluchten in van Tokyo naar Brussel. Dat is bijzonder goed nieuws voor het toerisme in Vlaanderen. Sinds het faillissement van Sabena in 2011 was er immers geen rechtstreekse verbinding meer tussen Japan en België. Toerisme Vlaanderen  voorziet dit jaar nog 25.000 euro om Vlaanderen in Japan te promoten.

 

In 2014 overnachtten +/- 200.000 Japanners in Vlaanderen. De rechtstreekse verbinding zal dit cijfer enkel maar ten goede komen. Van de Japanse toeristen brengt 90 procent een bezoek aan de Vlaamse kunststeden. Ongeveer 10 procent - goed voor 20.000 Japanners – brengt tevens een bezoek aan één of meerdere attracties in de groene regio van Vlaanderen zoals bijvoorbeeld aan Tongeren. Voor onze stad is dit een uitgelezen kans om zich verder te specialiseren op de Japanse markt.

 

De wekelijkse antiekmarkt wordt steeds vaker bezocht door Aziaten en met name door Japanners. De antieke meubels, gebruiksvoorwerpen en allerhande snuisterijen zijn voor hen zeer gegeerd goed. Japanners zijn overigens goede spendeerders. Per nacht en per persoon geven ze gemiddeld 140 euro uit, waarvan 57 euro aan logies, 39 euro aan maaltijden en drank, 16 euro aan attracties en ontspanning en 27 euro aan shopping.

 

De artikels die verschijnen naar aanleiding van een dergelijk bezoek zijn bijzonder gunstig voor Tongeren. De mediawaarde bedraagt ettelijke duizenden euro’s en dit terwijl onze investering haast nihil is. Bijgevoegd vindt u twee van de artikels die zijn verschenen naar aanleiding van een dergelijk bezoek.

 

Toerisme Tongeren onderhoudt nauwe contacten met het buitenlandkantoor van Toerisme Vlaanderen in Tokyo dat ook onze toeristische brochure ter plaatse verspreidt. Bovendien brengt de kantoorverantwoordelijke – mevrouw Miako Sudo - op regelmatige basis een bezoek aan onze stad. Wij zullen haar eerstdaags opnieuw contacteren met een aantal kant-en-klare arrangementen op maat van de Japanse toerist. Daarnaast zullen de medewerkers van Toerisme Tongeren deelnemen aan de opleiding ‘Onthaal van toeristen uit India, China, Japan en Rusland’ die op 30 november door Toerisme Vlaanderen wordt georganiseerd. Tijdens die opleiding wordt aangeleerd hoe je toeristen afkomstig uit deze landen een optimale service kan geven, wat de culturele verschillen zijn en hoe de werkrelatie met deze andere culturen kan worden geoptimaliseerd.

 

Hiermee vervult Tongeren haar rol als ‘Internationaal Secundair Onthaalkantoor’, een onderscheiding die recent aan ons werd toegekend door Toerisme Vlaanderen omwille van ons professioneel internationaal onthaal.

 

 

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley