Herdenkingsproject provincie Limburg WOI

Tongeren is één van de Limburgse gemeenten die meedoet aan een participatief project van de Provincie Limburg dat kadert in de herdenking van WOI.  Elke Limburgse gemeente ontving onlangs een uit de kluiten gewassen betonnen versie van een Duitse Stahlhelm (1.8 ton). Deze symboliseert de toenmalige Duitse bezetting in Limburg.

 

 In Tongeren werd de helm aan de ingang van cultuurcentrum en bibliotheek de VELINX geplaatst.  

 

Aan elke gemeente werd gevraagd om de helm op een creatieve, artistieke wijze te personaliseren. Dat moet in de loop van de komende 2 maanden gebeuren.  Tongeren wil niet  vertrekken vanuit een slachtofferperspectief, maar eerder het aspect van hoop en veerkracht naar voor  schuiven. WOI heeft vanzelfsprekend een enorme impact gehad op het dagelijkse leven van onze toenmalige bevolking en dit gedurende een lange periode. Maar het is onder meer dankzij ‘hoop en veerkracht’ dat de bevolking en de samenleving 'tout court' deze oorlog heeft overleefd. Het is kunstenaar Jan Bernard Vercauteren die de helm onder handen zal nemen.

 

De artistiek bewerkte helmen verhuizen eind april naar Bokrijk voor een indrukwekkende, doch ingetogen tentoonstelling. Gezien het fragiele karakter van de versiering van de Tongerse helm (met gekleurde plexi, tekst en een inslag) zal deze in Bokrijk zelf geassembleerd worden, net voor de officiële voorstelling ervan.

 

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley