Fairtrade@work - Handel nu!

Tongeren behaalde in 2011 de titel van Fair Trade Gemeente. Het stadsbestuur moedigt haar inwoners, scholen, bedrijven en horecazaken aan om ook de kaart van eerlijke handel te trekken.

Op donderdag 7 mei 2015 nam de stad Tongeren deel aan de fairtrade@work actie. Deze actie kreeg dit jaar een nieuwe naam: Handel nu!

 

Onder de titel ‘Handel nu!’ wil het stadsbestuur het eigen personeel bewust maken en hun laten kennismaken met ‘eerlijke’ producten. Op deze manier draagt het Tongerse stadsbestuur zijn steentje bij tot het voeren van een eerlijke handel met de landbouwers uit het Zuiden. Het uitgangspunt van eerlijke handel is duidelijk: ‘handel, geen liefdadigheid’. Arme boeren krijgen een beter leven dankzij een ‘win-win’ handelsovereenkomst tussen boer en consument. Fairtrade Max Havelaar is een keurmerk, dat niet belust is op winst. Producten met dit logo voldoen aan de internationale Fairtradecriteria, die rekening houden met drie pijlers van duurzame ontwikkeling: economisch, sociaal en milieu.

De vrijwilligers van de Piepel maakten 240 muffins met bio-eieren, bioboter en fairtrade muffinmix. Die werden op 7 mei uitgedeeld aan alle personeelsleden.

 

Bijkomend werd er een ‘betrokkenheidsinitiatief’ gelanceerd. Bij de muffins werd een oproep geplaatst om PET-dopjes in te zamelen ten voordele van het Centrum voor geleidehonden vzw. Elk personeelslid dat de voorbije week dopjes binnenbracht kwam in aanmerking voor een prijs: een mand met fairtrade-producten t.w.v. 30 euro. Vanmorgen werd de winnaar gekozen, Marlies Janssen, wooncoördinator,  kwam als winnaar uit de bus.

 

Met de inzameling van PET-dopjes wil het stadsbestuur het  Centrum voor geleidehonden vzw  steunen. Een blindgeleide hond kost al snel  25.000 euro, oftewel 83.000 kg dopjes . Het personeel van de stad verzamelde met deze actie meer dan 12 kg PET-dopjes. Om dit initiatief verder te ondersteunen worden naast de bestaande PMD-containers ook recipiënten geplaatst om PET-dopjes gescheiden in te zamelen.

 

mand fairtradeproducten

winnaar

 

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley