Erosiewerken in Sluizen

In de Diepenstraat in Sluizen worden 2 waterbufferende drempels geplaatst. Deze drempels moeten het water (en de modder) dat tijdens hevige regenbuien van de akkers via de Diepenstraat naar de Millerweg stroomt opvangen.

 

In afwachting van de uitvoering van deze maatregelen werd de Diepenstraat tijdelijk afgezet met strobalen om de modder tegen te houden en werden er 2 bijkomende dwarsroosters aangelegd in Sluizerbroek die het water van de weg moeten afvoeren naar de Jeker.

In 2010 stelde de stad Tongeren een erosiebestrijdingsplan op. Dit plan beschrijft de prioritaire knelpunten en bepaalt maatregelen  om de erosieproblemen in deze zones op te lossen. Tongeren doet een beroep op de erosiecoördinatoren van het Provinciaal Steunpunt Land & Water om het erosiebestrijdingsplan systematisch uit te voeren. Daarbij is de samenwerking met landbouwers van cruciaal belang omdat alle maatregelen vrijwillig zijn. Tongeren diende voor dit project een subsidiedossier in bij de Vlaamse Overheid. Deze keurde een subsidie van 31 694,26 euro goed.

 

Sluizen is echter niet de enige deelgemeente die regelmatig met water- en modderoverlast kampt. Daarom diende Tongeren ook voor Rutten, Widooie en Koninksem subsidieaanvragen in voor nieuwe erosiebestrijdingsprojecten.

 

Naast de begeleiding van het Provinciaal Steunpunt Land & Water kan de stad Tongeren ook rekenen op de financiële steun van de provincie Limburg voor de uitvoering van de erosiemaatregelen.

 

Naast de reeds aangelegde maatregelen blijft de stad Tongeren samen met de erosiecoördinatoren van het Provinciaal Steunpunt Land & Water en de landbouwers zoeken naar nieuwe locaties voor erosiebestrijdingsmaatregelen. Want hoe meer maatregelen er aangelegd kunnen worden, hoe beter de Tongenaren beschermd worden tegen water- en modderoverlast.

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley