Cultuurzomer 2015: de stadsmuzikanten keren terug naar Tongeren

Tongeren heeft alles in huis om een onweerstaanbare en boeiende plek te zijn. Een hele zomer lang nemen we inwoners en bezoekers mee op een boeiende culturele verkenning. Een cultuurzomer om niet te missen.


WAAROM EEN CULTUURZOMER?

Tongeren kiest resoluut voor kwaliteit van leven, in een stad die binnen de muren een warm nest wil zijn voor bewoners en bezoekers, en die buiten die muren de band met de omgeving en met de rest van de Euregio wil gaan aanhalen en uitspelen als inspiratiebron voor creatief talent. We brengen die kwaliteiten de komende jaren graag samen in de cultuurzomer.

 

STADSMUZIKANTEN

We zetten de cultuurzomer in met het B-Classic-festival. Basilica is in 1957 gesticht als orgelfestival rond het vermaarde Le Picard-orgel. Al vrij snel groeide dit festival uit tot een internationale happening met een uitstekende reputatie en weerklank. Een stad als Tongeren vraagt om een eigen soundtrack. En die bieden we deze zomer in alle stijlen. Op 5 juli keren de ‘Stadsmuzikanten’ terug naar Tongeren. Ze zijn er een tweetal jaren tussenuit geweest. Maar deze editie belooft de vorige te overtreffen. Het begijnhof en het Agnetenklooster zijn het decor waar jonge, talentvolle rockbands het beste van zichzelf zullen geven, akoestisch en in het allermooiste historische decor. ’s Avonds springen de klassieke muzikanten van B-Classic en de jonge rocktalenten samen op het podium in het Casino. Een apotheose die niemand mag missen.

 

BELEEF DE STAD, in klank en beeld

B-Classic en de Stadsmuzikanten vormen de ideale start voor de Cultuurzomer 2015. Maar er is meer, veel meer. Onder de noemer van ‘Beleef de Stad’ brengen Pentagoon en Villa Basta korte sets op 9 (Soaring Flight), 16 (LISA) en 23 (Suny Boulevard) juli op de Tempelsite.  Op 1 augustus palmt Le Jardin Plinius in, waar bezoekers zich voor één dag laven aan beats in plaats van bronwater. Op 14, 21 en 28 augustus vormt het museumplein het decor voor de vertoning van filmklassiekers in openlucht: Midnight in Paris (Woody Allen), La Grande Bellezza (Giuseppe Tornatore) en Any way the wind blows (Tom Barman). Voor elke voorstelling draaien we een kortfilm van jong talent uit de Euregio. In de 9de maand laten tien beeldende kunstenaars zich inspireren door de verrassende locaties van Tongeren. Vanaf 4 september kan u hen volgen op een ongewoon parcours.

 

MAAK DE STAD en droom mee over het Tongeren van morgen

In de weekends van 10 juli tot 31 juli en vanaf 15 augustus tot 29 augustus opent het Pop-up Cultuurforum in de Kloosterstraat. Hier pakken we uit met een selectie van de beste ontwerpers van de kunstvakopleidingen van Hasselt/Genk (PXL) en Maastricht (Hogeschool Zuyd). De designers werken ter plekke aan hun nieuwe ontwerpen. PXL brengt EXIT-Bis, gecureerd door Tongenaar Johan Vandebosch en MAFAD brengt SLOW CITY, gecureerd door Riccardo Belli uit Maastricht.

 

In de droomkamer, ook in het Cultuurforum, nodigen wij alle Tongenaren uit om mee te dromen over hoe Tongeren er morgen uit kan zien. Zo presenteren we hier bijvoorbeeld het verhaal van de Jeker. Water brengt leven en sfeer in de stad. Bijna elke stad heeft haar rivier, Tongeren heeft de Jeker. Deze blauwe levensader liep ooit in volle glorie langs het begijnhof, de ‘lèure’ en langs de Motmolen.  Een groot deel van dit parcours werd overkapt en dat is bijzonder jammer. Het zou toch fantastisch zijn als de Jeker, net zoals vroeger, terug opengelegd wordt.  Zo creëren we mooie en romantische waterzichten waar de zwaan, hét symbool van Tongeren, zich volop thuis voelt en waar de charme van onze stad tot zijn recht komt.

 

Tongeren en Limburg bulken van het jonge talent. Dat tonen we u niet alleen in het hart van de stad maar ook in de prachtige chocoladefabriek Rosmeulen in Nerem. Een zomer lang is dit de playground voor een nieuwe lichting beeldende kunstenaars (Stefaan Vermeulen, Niels Vaes, Gert de Clerq, e.a). Een fantastische mix van architectuur en kunst.

 

De chocoladefabriek staat bovendien in de kijker tijdens Open Monumentendag op 13 september: het stadsarchief brengt een expo over het rijke verleden (van chocolade tot tin), er komt een oldtimertreffen Fast and Vintage: ‘The Factory Edition! en het record ‘grootste chocoladereep ter wereld’ zullen we proberen te breken. Ook Pentagoon pakt vanaf 12 september uit met het beste werk van het voorbije jaar, gecureerd door Flor Bex, voormalig directeur van het MUHKA.

 

DEEL DE STAD

Op 11 juli geven de Tongerse amateurkunstenaars het beste van zichzelf in de VELINX. Maar ook de culinaire kwaliteiten van de stad zijn een aanleiding om de stad als ontmoetingsplek te vieren: Büfkes Pruuve op 5 juli en het Ambiorix Bierfestival tijdens het weekend van 1 en 2 augustus verheffen eten en drinken tot kunst.

 

Bij het delen van de stad hoort ook een goed verhaal. dat vindt u op de Euregionale boekenmarkt op 9 augustus in het Begijnhof en vanaf 10 juli elke zondag op de Grote Markt. Daar duiken dan twintig strandstoelen op vóór het Stadhuis, mét leeskastje en zomerse literatuur, een project van de Stedelijke bibliotheek: Park & Read!

 

selfie

In ieder van ons schuilt een  ‘stadsmaker’. Daarom verzamelen wij selfies van Tongenaren op hun favoriete plekje. Dat favoriete plekje kan in Tongeren zijn maar ook foto’s van Tongenaren op inspirerende pleinen of events die ook Tongeren inspireren komen in aanmerking. Zo dromen we samen een leefbare stad bij elkaar. De beelden worden vanaf 10 juli getoond in de droomkamer.

 

 

Meer info:

www.cultuurzomer.be  

https://www.facebook.com/dechocoladefabriek

 

 

Cultuurzomer

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley