Bouw van toeristisch paviljoen en openluchtzwembad in het Pliniuspark gestart

Eind december gunde de raad van bestuur van NV Plinius de bouw van het toeristisch paviljoen en van het openluchtzwembad aan de Tijdelijke Handelsvennootschap Cordeel-Kumpen. De bouwvergunning werd in september door de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar afgeleverd. De werkzaamheden startten op 2 maart 2015. Het geheel moet klaar zijn op 30 april 2016. De werking van het zwembad moet dan gedurende enkele weken worden getest. Het paviljoen en het openluchtzwembad openen in mei 2016.

 

Een eerste ontwerp werd in 2013 positief beoordeeld. De prijzen van de ingediende offerte waren echter aanzienlijk hoger dan de raming, waardoor het project niet onmiddellijk kon worden gerealiseerd. Het ontwerpteam VenhoevenCS-Technum kreeg daarom de opdracht om een aangepast ontwerp te maken, dat past binnen het budget, maar dat de opgenomen functies maximaal behoudt.

 

Het openluchtzwembad

zwembad (aangepast)

Er werd gekozen voor drie zwembaden:  een competitiebad van 25 meter, een recreatiebad en een bad voor de allerkleinsten. Het zwemwateroppervlak bedraagt thans ruim 550 m². De baden worden uitgevoerd in roestvrij staal. Dit materiaal is uitermate bestand tegen invloeden van water en vorst en levert daardoor aanzienlijke besparingen in toekomstig onderhoud op. Het zwemwater wordt verwarmd met gas en op temperatuur gehouden door zonnecollectoren.

 

De ligweide is 38are groot. Deze wordt uitgevoerd in gazon met enkele inheemse bomen en kan buiten het zwemseizoen gebruikt worden als omheinde evenementenweide of opengesteld worden als deel van het Pliniuspark. Rond het zwembad zijn verharde terrassen (ruim 800 m²) voorzien.

 

De kleedkamers, zowel voor individuen als groepen, en de technische ruimten van het zwembad bevinden zich in een afgezonderd deel in het paviljoen. Het zwembad is volledig toegankelijk voor andersvaliden. Voor hen zijn er ook specifieke kleedkamers en douches. Om de landschappelijke kwaliteit van het Pliniuspark niet te verstoren is uitdrukkelijk niet gekozen voor grote en kleurrijke recreatieve elementen maar voor attracties van beperkte omvang en uitgevoerd in roestvrij staal.

 

Waarom geen zwemvijver?

Aan de ontwerpers werd van bij de start maximale aandacht gevraagd voor de zorg voor de landschappelijke kwaliteit van de unieke Pliniussite. Een ecologische zwemvijver is ongetwijfeld mooi in te passen in het landschap en scoort (een beetje) hoger voor het criterium duurzaamheid.  Het huidige ontwerp is het resultaat van grondig voorbereidend werk en een leerbezoek aan een tiental openlucht zwembaden in Vlaanderen. Na grondige afweging van voor- en nadelen werd doelbewust niet gekozen voor een ecologische zwemvijver.

Een ecologische zwemvijver heeft een aantal nadelen: in de eerste plaats moet het aantal zwemmers drastisch worden beperkt omdat de biologische zuivering traag verloopt en de zuiveringscapaciteit beperkt is. Ecologische zwemvijvers zijn bovendien erg gevoelig voor besmetting. Een ander nadeel is dat een zwemvijver niet kan worden verwarmd waardoor de temperatuur van het water maximaal 20 tot 22 graden bedraagt, met als gevolg dat er nauwelijks zwemmers zullen zijn op minder warme dagen.

De Stad Tongeren en de NV Plinius kozen voor bedrijfszekerheid: een maximaal aantal bezoekers moet van het zwembad kunnen genieten. Enkel een verwarmd zwembad met chemische zuivering van het water beantwoordt aan deze vereisten. Bovendien laten de roestvrij stalen zwemkommen toe dat het chloorhoudend zwemwater elk jaar opnieuw kan worden gebruikt.

 

Kostprijs

De financiële haalbaarheid van het project werd steeds voorop gesteld. In het aangepast ontwerp zijn de bouwkosten van het zwembad sterk verminderd; deze bedragen nu € 3,9 miljoen i.p.v. € 4,7 miljoen en worden volledig betaald door de stad Tongeren. De bouwkosten van het toeristisch paviljoen bedragen thans ruim 1,9 miljoen en worden gefinancierd door de stichting van openbaar nut Limburg Sterk Merk. Het huidige ontwerp is ruim € 1,6 miljoen goedkoper dan het oorspronkelijke ontwerp.


Het toeristisch paviljoen

 

paviljoen (aangepast)

Het toeristisch paviljoen heeft volgende functies: een polyvalente ontvangsthal met toeristisch onthaal, fietsverhuur, de Pliniusbron en de cafetaria. Dit paviljoen moet samen met het Pliniuspark en de camperparking een toeristisch onthaal bieden voor wie Tongeren en omgeving wil bezoeken. Voor fietsers en wandelaars is het park de ideale vertrekplaats voor de verkenning van de stad en de omgeving. De toeristische wandeling Mijlpaalroute en de natuurwandeling ‘Verborgen Moois’ kunnen op het Pliniuspark vertrekken. Het park sluit rechtstreeks aan op het Limburgse  Fietsroutenetwerk.

 

Het Pliniuspark

 

overzicht (aangepast)

Na de bouwwerken aan paviljoen en zwembad zal het Pliniuspark volledig zijn nieuwe bestemming hebben: een park voor iedereen die wil genieten van rust, natuur, wandelen, sporten, lezen, werken, studeren, zonnen, ontspannen… Het park is nu al gratis toegankelijk voor bezoekers; de wandelpaden en de Finse piste zijn verlicht. De site is ook een uitstekende locatie voor de organisatie van openluchtbeurzen, evenementen,  openluchtfeesten, concerten, optredens, etc...

 

 

In 2016 heeft de Tongenaar opnieuw uitzicht op zomers zwemmen in eigen stad.

 

 

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley