‘Overbrug De Maand’, niet zomaar een spel ...

17 oktober is het werelddag van verzet tegen kansarmoede. Armoede verdwijnt niet door de ogen ervoor te sluiten. Het is een zaak van iedereen.

De periode rond 17 oktober is het ideale moment  om met leerlingen te praten over persoonlijke budgetten en hoe het is om maandelijks rond te komen met een laag inkomen. Zowel het onderwijs als de welzijnsorganisaties vinden het belangrijk dat jongeren een realistisch beeld hebben van maandelijks terugkerende uitgaven. Kosten rond huisvesting,  energie en dagelijkse voeding betekenen een grote hap uit het huishoudbudget. Veel jongeren die voor het eerst alleen gaan wonen zijn zich hiervan onvoldoende bewust.

 

In Tongeren slaan scholengemeenschap VIIO, het sociaal huis De Semper, De Schakelaar Tongeren en De Nieuwe Volksbond de handen in elkaar om rond dit thema te werken in de week voor 17 oktober. Ze kunnen hiervoor rekenen op de ondersteuning van De Brug Vzw van Hasselt. Deze vereniging tegen armoede heeft het spel ‘Overbrug De Maand’ ontwikkeld. En dit is niet zomaar een spel. Het is een ervaringsspel met een educatieve boodschap. Het spel maakt duidelijk dat mensen in armoede mensen zijn zoals iedereen. Al sta je stevig met je twee voeten in het leven, van vandaag op morgen kan het anders worden. Geen baan vinden als jongere, ziek worden … het kan iedereen overkomen. Door het spel te spelen worden  leerlingen zich bewust dat de realiteit vaak pijnlijker is dan de vooroordelen die rond kansarmoede bestaan.  Het spel leert ook dat kansarmoede meer is dan een lege portemonnee, het is ook het uitgesloten zijn van onder meer onderwijs en vrijetijdsbesteding.

Vzw De Brug heeft het spel gratis ter beschikking gesteld van de Tongerse organisaties en heeft een vorming voor de begeleiders georganiseerd.

 

Tijdens deze campagneweek zal het spel in een aantal klassen van het VIIO gespeeld worden. Het debat rond armoede stopt echter niet op 17 oktober. Tongerse scholen en andere organisaties die het komende jaar het spel willen spelen kunnen contact opnemen met De Nieuwe Volksbond en De Schakelaar.

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley