Parkeren

Het nieuwe parkeerplan geeft meer ademruimte aan de bewoners.parkeren

Download hier het nieuwe parkeerplan.

Download hier het retributiereglement inzake parkeren.
Download hier het retributiereglement inzake bewonersparkeren en gemeentelijke parkeerkaarten.

 

Overal is een gebruiksvriendelijk systeem van sms parkeren. U betaalt voor de effectief geparkeerde tijd, zonder u naar een betaalautomaat te haasten. Staat u in de oranje zone geparkeerd (max. 2  uur) sms: "TONG2 spatie nummerplaat" naar 4411.


Wonen

Het stadscentrum wordt aanschouwd als een grote bewonerskaartzone. Met een bewonerskaart kunt u dus niet enkel in uw eigen straat maar ook binnen het centrumgebied parkeren. Let wel: dit geldt niet voor de straten die behoren tot de gele zone (de winkelstraten) en de groene woonstraten zoals bv. Schuttersgang, deel Nieuwstraat en Begijnhof. Deze laatste zijn uitsluitend gereserveerd voor bewoners van die straten.

 

Per gezin worden er maximaal twee bewonerskaarten uitgereikt. De eerste bewonerskaart kost 50 euro per jaar, de tweede kost 100 euro. De bewonerskaart geeft recht maar geen garantie op een parkeerplaats. U kunt een bewonerskaart aanvragen bij de dienst mobiliteit van de stad Tongeren (AC Praetorium - tweede verdieping).

 

Werken

Werkt u in de binnenstad en beschikt uw werkgever niet over een eigen parkeergelegenheid? Dan parkeert u bij voorkeur op parking De Motten (gratis) of in de straten en parkings buiten het centrum die niet tot de blauwe zone behoren. U kunt ook kiezen voor een voordelig abonnement in de ondergrondse parkeergarages. Een abonnement van maandag (vanaf 7 uur) tot vrijdag (19 uur) kost 40 euro per maand. Een jaarabonnement biedt nog extra voordelen. Wil u hierover meer info, raadpleeg dan http://www.q-park.be/.

 

Shoppen

Bent u in het centrum voor maximaal 1 uur? Dan parkeert u in één van de centrumstraten. Bovengronds betaalt u 1,50 euro voor een uur, maar u krijgt hier bovenop 30 min. gratis aangeboden. Wil u langere tijd in de binnenstad blijven? Dan parkeert u bij voorkeur in één van de ondergrondse parkings in het centrum. Wist u trouwens dat een volledige dag ondergronds parkeren maximaal 10 euro kost? Het uurtarief werkt trouwens degressief, dat betekent dat u vanaf 2 uur parkeren, per extra uur een lager uurtarief betaalt. Tussen 18 uur en 3 uur 's ochtends betaalt u maximaal 2 euro. Ideaal voor een avondje stappen.

 

In de benedenstad en aan de binnenzijde van de ring kunt maximaal 2 uur (betalend) parkeren. Op de parkeerplaatsen van de buitenring kunt u 2 uur gratis staan mits gebruik van een parkeerschijf.

De parkeeractie die midden februari van start ging blijft lopen. De klant krijgt bij elk gebruik van de ambi.pas bij een deelnemende handelaar een gratis parkeerticket voor 1 uur ondergronds parkeren, zonder daarvoor punten te moeten verzilveren. Deze actie krijgt de medewerking van Q-Park, die een gedeelte van de kostprijs van de tickets draagt. De tickets zijn cumuleerbaar, een hele dag gratis ondergronds parkeren kan dus voortaan.

 

Meer info over de ambi.pas: http://www.visittongeren.be/ .


Parkeerplan

Klik hier voor het parkeerplan

 

Parkeerkaarten

Klik hier voor meer info over de parkeerkaarten.

 

De zones
Klik hier voor meer info over de verschillende zones. Welke straten behoren tot deze zone? Wie mag hier parkeren? Hoe lang mag ik hier parkeren? Hoeveel moet ik betalen?

De verkeersborden

Klik hier voor meer info over de verkeersborden. Welke borden duiden het begin van een zone aan? Hoe weet ik wanneer ik een zone verlaat?

Ondergrondse parkings
Klik hier voor meer info over de ondergrondse parkings in Tongeren.

 

Sms-parkeren
Klik hier voor meer info over het sms-parkeren.

 

Parkeertarieven
Klik hier voor meer info over de parkeertarieven.

 

Mobile website

Klik hier voor meer info over de eigen mobiele website van de stad Tongeren.

 

Stadsplan parkeren en op- en afstapplaatsen toeristische bussen

Klik hier voor meer info over het parkeren en de op- en afstapplaatsen van toeristische bussen.

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley