Milieuacties voor groot en klein

Valentijnsactie huiskatten: vraag uw kortingsbon aan

 

Om het aantal zwerfkatten onder controle te houden, voert de stad Tongeren een diervriendelijke zwerfkattenaanpak.  De methode hiervoor is: vangen, steriel maken en terugplaatsen.

Onze stad heeft een overeenkomst met het dierenasiel van Sint-Truiden om deze aanpak te realiseren.  Door overlast van  zwerfkatten in je buurt te melden bij de milieudienst (012)800 154 worden de gegevens overgemaakt aan de vzw Dierenvrienden Sint-Truiden die instaan voor het vangen, steriliseren, revalideren en terugplaatsen van de zwerfkatten. Zwerfkatten krijgen na sterilisatie/castratie een knip in het oor om visueel herkenbaar te zijn dat ze al behandeld zijn. 

Tussen de vele zwerfkatten zitten helaas ook nakomelingen van gewone huiskatten. Een kattin kan tot 3 nestjes per jaar op de wereld zetten.  Deze nakomelingen kunnen zich voortplanten vanaf de leeftijd van 5 maanden.  De cijfers liegen er niet om: in 2016 kwamen in de Limburgse asielen samen zo’n 4000 katten binnen! De zwerfkattenaanpak kan enkel werken als ook katteneigenaars hun verantwoordelijkheid nemen.  Anders blijft het dweilen met de kraan open…

Laat je huiskat of kitten tijdig onvruchtbaar maken. Dit is voor de leeftijd van 6 maanden! Sterilisatie en castratie zijn eenvoudige ingrepen met vele voordelen voor de kat zelf alsook voor de omgeving. Ongewenste kittens worden later zwerfkatten die ronddolen en als overlast ervaren worden. Een eenmalige ingreep bij kater of kattin bespaart honderden kittens een triestig lot.  Ook al vind je voor de kittens van je eigen kat een thuis, je houdt wel het probleem van een overpopulatie aan katten mee in stand.

 

Als extra stimulans geeft de stad Tongeren  kortingsbonnen weg van 15 euro (kater) en 25 euro (kattin). Er wordt hiervoor een toelage voorzien van maximum 1 000 euro. De  kortingsbonnen kunnen worden aangevraagd  bij de milieudienst vanaf 14 februari  en dit tot de toelage is opgebruikt. De kortingsbonnen zijn geldig tot 30 september 2018 bij een dierenarts in Limburg. 

 

zwerfkatten

 
Straat.net 2018

 

De intercommunale Limburg.net organiseert in samenwerking met OVAM en de Limburgse gemeenten in april 2018 weer de grote zwerfvuilopruimactie Straat.net. 

Scholen, sport-, jeugd-, buurt- en andere verenigingen worden door Limburg.net via een digitale mailing vanaf 23 februari 2018 hiervan op de hoogte gebracht om  zich in te schrijven.

 

Beeld Straatnet2018

 

Deze grote zwerfvuilopruimactie vindt plaats op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 april 2018.

De verenigingen en de scholen ontvangen per opgeruimde kilometer een vergoeding van 15 euro.

 

Deelnemen is de boodschap!!! 

 

milieuacties 2017

 

milieuacties 2016

 

milieuacties 2015

 

milieuacties 2014 

 

milieuacties 2013

 

milieuacties 2012

 

milieuacties 2011

 

milieuacties 2010

 

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley