Homepage stad Tongeren

 • Lezing Kaat Swartebroeckx
  Kaat Swartebroeckx
  Dinsdag 6 maart om 20 uur
  Eeuwenlang al maken Indianen dromenvangers. Volgens een Indiaanse legende worden de slechte dromen gevangen in het web en de mooie bewaard in de parel. Op haar vijftiende startte de 19-jarige Tongerse Kaat Swartebroeckx ' Dreamcatchers for golden warriors'.
 • Nieuwe wijkinspecteur
  nieuwe wijkagent
  De wijkdienst van de politiezone Tongeren-Hersteppe heeft sedert januari een nieuwe wijkinspecteur in dienst voor het centrum, mevrouw Eleonora Marx. Zij volgt wijkinspecteur Peter-Paul Custers op. Hij gaat met pensioen.
 • Verzilver nu nog uw e-portemonneepunten
  e-portemonnee
  De voorbije jaren hebben heel wat burgers deelgenomen aan het spaar- en beloningssysteem voor milieuvriendelijk gedrag (e-portemonnee). Limburg.net gaat over naar de Limbu (= digitale munt) en zet de e-portemonnee stop op 15 maart 2018.
 • Nieuwe 'Limburg vakantiegids'
  Limburg vakantiegids
  De gids voor een vakantie of daguitstap in Limburg. Meer dan driehonderd inspirerende pagina's boordevol foto's, toppers, nieuwe belevingen, kindvriendelijke uitstapjes, streekspecialiteiten, smakelijke tips en logeeradresjes. Kortom, allemaal ideetjes om volop te proeven van de Limburgse gastvrijheid en gastronomie.
 • Kelly wint 500 euro met ambi.pas
  Kelly Driesen
  Kelly Driesen uit Tongeren wint als derde een 'Valentijnbudget met de ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankoop bij 'Bij Peter', Maastrichterstraat te Tongeren.
 • Huis van het Kind zoekt vrijwilligers
  Huis van het Kind klein
  Werk je graag met kinderen of hun ouders? Heb je een talent waarmee je anderen kan helpen? Dan ben jij misschien de vrijwilliger die het 'Huis van het Kind' zoekt?
 • Deskundige informaticus
  praetorium
  De stad Tongeren werft een Deskundige informaticus aan. Je kandidatuur indienen kan tot uiterlijk 16 maart 2018.
 • Verplaatsen voetgangersoversteek Sint-Truidersteenweg
  werk in uitvoering
  Tijdens de krokusvakantie verplaatst het Agentschap Wegen en Verkeer de voetgangersoversteek op de Sint-Truidersteenweg (N79) ter hoogte van de Romeinse Kassei. Zo kunnen de scholieren en andere voetgangers veiliger oversteken op de Sint-Truidersteenweg.
 • Verkoop tweedehands materialen
  tweedehands materialen
  De stad Tongeren verkoopt een aantal tweedehands materialen: kopieermachine Canon, klepelmaaier, beugel om borduren te plaatsen, lampen, spiegel, stootkar en een hakselaar.
 • Haal uw huisvuilzakken af en vergeet uw gft-sticker niet
  GFT-sticker 2018
  Elk Tongers gezin betaalt een bijdrage aan Limburg.net voor de inzameling en de verwerking van het afval. In dat bedrag zit een hoeveelheid huisvuilzakken vervat, die u vanaf 5 februari (en dit tot het einde van het jaar) kunt afhalen bij één van de verdeelpunten. Het aantal huisvuilzakken hangt af van de gezinstoestand op 1 januari 2018.
 • Carnaval
  carnaval - klein.jpg
  Het weekend van 10 februari viert Tongeren carnaval met op zaterdag 10 februari de jeugdstoet en op zondag 11 februari de grote carnavalstoet. Hier lees je meer over omleidingen, routes,...
 • Gezocht: Enquêteurs Wandelen in Limburg
  Wandelen in Limburg
  Hou jij van wandelen en raak jij vlot aan de praat met mensen? Dan ben jij misschien de persoon die ze zoeken! Voor een studie over het Wandelen in Limburg, is het Regionaal Landschap op zoek naar vrijwilligers die één of twee keer per maand voor enkele uurtjes een korte bevraging willen afnemen van de wandelaars in de Limburgse wandelgebieden.

 • MoMeNT zoekt....
  moment - klein
  Moment zoekt productiemedewerkers, technieker en communicatiemedewerkers (stage/werkervaringsplek) voor de periode maart/april 2018. Heb jij een brede culturele interesse, houd je van theater, muziek, film, festivalsfeer en wil jij het festivalteam van Moment komen versterken? Stel je dan zeker kandidaat.
 • Sabine wint 500 euro met ambi.pas
  Sabine Vanhove
  Sabine Vanhove uit Tongeren wint als eerste een 'Valentijnbudget met de ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankoop bij 'Le Comptoir', Maastrichterstraat te Tongeren.
 • Sportkampen en speelpleinwerking tijdens de krokusvakantie
  speelpleinwerking
  Ben je op zoek naar leuke en toffe dingen om je vakantie zinvol in te vullen? Neem dan deel aan een van de sportkampen of de speelpleinwerking.
 • Infosessie: Pesticidevrij tuinieren
  pesticidevrij tuinieren
  Hoe pak je de tuin pesticidevrij aan? Hoe zit het met biologische bestrijdingsmiddelen? Wat kun je preventief doen?
  Donderdag 8 februari om 19.30 uur in de Ambiorixzaal van het Administratief Centrum Praetorium (Maastrichterstraat 10).

 • Sabine wint 500 euro met ambi.pas
  Sabine Broes
  Sabine Broes uit Tongeren wint als vierde een 'Driekoningenbudget met de ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankoop bij Beauty Instituut Cleo, Stationslaan te Tongeren.
 • Krokuskriebels in het Teseum en het GRM
  krokuskriebels
  Op zoek naar een fijne uitstap met het hele gezin in de krokusvakantie? De ronddwalende geest van kanunnik Stefanus ontvangt families als eregasten en neemt ze mee op ontdekking naar de middeleeuwse rijkdom van het Teseum. Jong en oud maken op een speelse en prikkelende wijze kennis met de talrijke schitterende kunstobjecten en het eeuwenoude gebouw.

 • 'Open Call' MoMeNT
  Visual MoMeNT
  MoMeNT is de multidisciplinair Tongerse broeiplaats voor jonge kunstenaars die aan de slag gaan met het thema TIJD. MoMeNT nodigt uit: performers, muzikanten, schrijvers, kunstenaars, fotografen, filmmakers, architecten, ontwerpers, gamedesigners, street artists en andere artiesten. Deze creatieven krijgen de kans om onder professionele begeleiding en in interactie met elkaar hun project uit te werken.
 • Infomarkt windturbineproject Tongeren-Oost
  windmolen
  Op maandag 29 januari organiseren EDF Luminus en Elicio NV een infomarkt in Sportoase, Vrijheidweg te Tongeren. De infomarkt bezoeken kan van 16 tot 20 uur. Je kunt er terecht voor uitgebreide informatie en vragen over het project (ligging, motivatie, participatie,…). De projectverantwoordelijken van Luminus en Elicio zijn aanwezig.
 • 'Er was eens...' in de bib
  Sprookjestentoonstelling
  Nog tot en met 17 februari komen sprookjes tot leven in de bib met de tentoonstelling 'Er was eens...' Over rode kapjes, glazen schoentjes en huisjes van peperkoek. Kunstenares Micheline Vanderveken (o.a. Villa Verbeelding) creëerde een sprookjeswereld met levensgrote figuren uit papier-maché. De tentoonstelling kan doorlopend bezocht worden tijdens de openingsuren.
 • Groepsaankoop zonnepanelen
  limburg_kiest
  Het Belang van Limburg en iChoosr zetten voor de tweede keer hun schouders onder de groepsaankoop zonnepanelen: Limburg kiest zonne-energie. Deze actie wordt mee bekend gemaakt door de provincie Limburg en de stad Tongeren. Dit geeft je een unieke kans om voordelig zonnepanelen aan te kopen en daarmee een duurzame keuze te maken; goed voor je portemonnee én het milieu.

 • Uitschrijven papieren telefoongids
  uitschrijven gouden gids
  Als milieubewuste gemeente kiest de stad Tongeren samen met FCR Media (uitgever van de Gouden en Witte Gids) voor een gezamenlijke verdeling van de telefoonboeken. Gebruik jij de papieren gids niet meer? Schrijf je dan uit.
 • Monique wint 500 euro met ambi.pas
  Monique Rochus
  Monique Rochus wint als derde een 'Driekoningenbudget met de ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankoop bij brasserie Ben's Café, Grote Markt te Tongeren.
 • Onderhoudssnoei laanbomen in Koninksem
  snoeien
  In Koninksem (woonwijk Binnenveld) krijgen de laanbomen (80 bomen) een onderhoudssnoei. De snoeiwerken starten in de week van 22 januari 2018 en worden uitgevoerd door de groenaannemer.
 • Gemma wint 500 euro met ambi.pas
  Gemma Piette
  Gemma Piette wint als tweede een 'Driekoningenbudget met de ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankoop bij kledingzaak 'Gerry Weber', Maastrichterstraat te Tongeren.
 • Euro-Children zoekt gastgezinnen
  Euro-children
  Euro-Children zoekt Vlaamse gastgezinnen voor kinderen uit probleemgebieden in Europa. Dit jaar worden er 25 kinderen verwacht waarvan 15 jongens en meisjes tussen 8 en 12 jaar voor de eerste maal in Vlaanderen op vakantie komen. Van deze laaste zijn er 9 uit het zuidoosten van Wit-Rusland, ongeveer 100 km van Tsjernobyl, en 6 uit Kroatië en Bosnië & Herzegovina.
 • Thuisloket
  Thuisloket
  Vraag uw documenten en attesten digitaal aan. Vanaf nu geen verplaatsingen meer om uw documenten en attesten van de dienst Burgerzaken aan te vragen. U vraagt thuis uw documenten online aan en u ontvangt ze in een mum van tijd. Het thuisloket is eenvoudig, veilig en rechtsgeldig.
 • Jean-Marie Nys wint 500 euro met ambi.pas
  Jean-Marie Nys
  Jean-Marie Nys wint als eerste een 'Driekoningenbudget met de ambi.pas'. Hij wint elk 5.000 punten of 500 euro dankzij zijn aankoop bij brasserie 'Esquina', Maastrichterstraat te Tongeren.
 • Intussen op de Motten
  Intussen op de Motten
  Begin deze week zijn de werken in de Looiersstraat. In een eerste fase wordt er gewerkt vanaf de Sint-Lutgartstraat tot de Jekerstraat. Parkeren doet u best op de parking van De Motten (langs Kastanjewal) en de Victor Lenaersdreef. De woningen binnen de werkzone blijven steeds te voet bereikbaar.
 • Ophalen kerstdennen
  kerstden
  Van maandag 8 tot en met vrijdag 12 januari 2018 worden de kerstdennen aan huis opgehaald. Ze worden opgepikt de dag dat in uw straat het gewone huisvuil wordt opgehaald. Zet de kerstden (zonder ijzer, pot, grond of verseiering) de avond voor de ophaling - of uiterlijk om 6 uur de dag van de ophaling - tegen de grens van uw eigendom buiten.
 • Gallo-Romeins museum overgedragen aan stad Tongeren
  GRM
  Op 1 januari 2018 werd het Gallo-Romeins Museum overgedragen van de Provincie naar de stad Tongeren. Vanaf nu is dat stad Tongeren verantwoordelijk voor het Gallo-Romeins Museum, dat meer dan 60 jaar functioneerde onder auspiciën van de provincie Limburg.
 • Nieuwjaarsreceptie
  Nieuwjaarsreceptie
  Samen klinken we op het nieuwe jaar. Het stadsbestuur nodigt alle Tongenaren uit op de feestelijke nieuwjaarsreceptie. Die vindt dit jaar plaats op zondag 7 januari 2018 van 11 tot 13 uur op de Grote Markt.
 • Aangepaste dienstregeling De Lijn
  De Lijn - klein
  Op 30 oktober 2017 optimaliseert De Lijn Limburg, naar jaarlijkse gewoonte, haar aanbod. De dienstregeling wordt o.a. nog beter afgestemd op de schooluren en op de situatie op de weg. Via deze weg informeren we u alvast over de veranderingen.
 • Gratis feestbussen oudejaarsnacht
  Feestbus
  De Lijn legt ook dit jaar weer extra bussen in om feestvierders veilig te vervoeren tijdens oudejaarsnacht. Dit is mogelijk door de financiële tussenkomst van de provincie Limburg en de stad Tongeren.
 • Antiek- en brocantemarkt op zondag 24 en 31 december
  antiekmarkt - klein
  De antiek- en brocantemarkt gaat door op zondag 24 en 31 december 2017.
 • Inge wint 500 euro met de ambi.pas
  Inge Wolfs
  Inge Wolfs uit Overrepen wint als derde een 'Winterbudget met de ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankoop bij 'De Vishoeve', Luikersteenweg te Tongeren.
 • Gewijzigde dienstregeling De Lijn
  De Lijn - klein
  De dienstregeling van De Lijn werd aangepast op 1 januari. Hieronder vindt u een beknopt overzicht. Meer info via www.delijn.be
 • Kerstverhalenwandeling in begijnhof
  kerstverhalenwandeling
  Ga mee op pad met een verteller in het begijnhof, waar klassieke en hedendaagse kerstverhalen tot leven komen. Een borreltje onderweg verdrijft de winterse koude en verhoogt het kerstgevoel.
 • Santa in the sky - 23 december van 12 tot 19 uur
  Santa in the sky
  Op zaterdag 23 december van 12 tot 19 uur zakt Radio 2 af naar Tongeren. De Kerstman is er helemaal van in de wolken. 'Santa in the Sky' is een afgeleide van het bekende concept 'Dinner in the Sky', maar dan in een feeërieke uitvoering.
 • Oproep: info Tongerse oud-strijders
  Oud-strijders
  In 2018 herdenkt Tongeren het einde van WOI (100 jaar geleden). Het stadsarchief van Tongeren maakt een boek over alle oud-strijders van Tongeren. Heeft u informatie over een oud-strijder? Bezorg ons deze dan via stadsarchief@stadtongeren.be of tel. 012 80 00 94.
 • Dit weekend: stad van de Kerstman
  Kerst
  Vanaf 16 december ruilt de Kerstman het koude Hoge Noorden in voor de gezellige warme binnenstad van Tongeren. Hij heeft zijn oog laten vallen op een prachtig pand in de schaduw van de basiliektoren. Dit wordt de uitvalsbasis voor zijn vele geschenktochten.
 • Spring ook eens binnen bij...
  Stad van de Kerstman
  Spring tussen 16 december en 8 januari ook eens binnen bij Santa's Post Office, Santa's Hall of Fame en Santa's Shops.
 • Schrijf eens een brief...
  Schrijf eens een brief...
  De Kerstman ontvangt niet alleen zakken vol brieven van kinderen. Er zijn ook vele opdracht- en bestelbrieven voor gebak en cadeaus, vrachtbrieven voor de chauffeurs,... "Wat op papier staat, telt", zegt de Opperelf die de postbehandeling in goede banen leidt.
 • Installatie Rudolph op de Grote Markt
  Rudolph
  Rudolph is de aanvoerder van de negen rendieren van de Kerstman en is onlosmakelijk verbonden met de verhalen rondom Kerstmis en de Kerstman.
 • Els wint 500 euro met ambi.pas
  Els Vandyck
  Els Vandyck uit Tongeren wint als tweede een 'Winterbudget met de ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankoop bij 'Needle & Stitch', Maastrichterstraat te Tongeren.
 • Gewijzigde verkeerssituatie De Motten
  gewijzigde verkeerssituatie
  In de Luikerstraat en de Kastanjewal geldt eenrichtingsverkeer. De parkings aan het Looiersplein en de Sint-Lutgardstraat zijn enkel bereikbaar via de Sint-Jansstraat.
 • Expo Rebirth Day
  Expo Rebirth Day
  Gratis te bezoek in het GRM van 23 tot en met 31 december 2017
  Op Rebirth Day vinden wereldwijd evenementen en performances plaats die geïnspireerd zijn op het Derde Paradijs van Michelangelo Pistoletto. Deze Italiaanse kunstenaar ging in september een samenwerking aan met de stad Tongeren in het kader van zijn filosofie.
 • Strooidiensten staan klaar
  sneeuw op de weg
  Tongeren heeft een prioriteitenplan dat in werking treedt bij streng winterweer. Met landbouwers en loonwerkers zijn contracten afgesloten. Het provinciebestuur slaat een strategische zoutvoorraad op voor alle Limburgse gemeentes. 110 ton strooizout ligt alvast klaar om de wegen sneeuw- en ijsvrij te maken in Tongeren. Zo zijn we gewapend tegen de winter en blijft iedereen veilig mobiel.
 • Koopzondagen december
  Stad van de Kerstman - klein
  Op zondag 17 en zondag 24 december zijn de winkels open van 13 tot 17 uur.
 • Kandidatuur Tongerse sportfiguur
  sportfiguur
  Bent u ouder dan 18 en in 2017 kampioen geworden? Woont u in Tongeren maar bent u niet aangesloten bij een Tongerse sportclub? Dan komt u in aanmerking voor de titel van Tongers sportfiguur. Het hier om kampioenen die een eerste, tweede of derde plaats behaald hebben op een provinciaal, nationaal of Europees kampioenschap.
 • Eindejaarsactie donderdagmarkt
  eindejaarsactie
  Voor de eindejaarsactie op de donderdagmarkt worden tijdens 4 opeenvolgende donderdagen in december telkens 5 trolleys verloot die gevuld zijn met producten van de markt (waarde inhoud €125, waarde trolley €65).
 • Katleen wint 500 euro met ambi.pas
  Katleen Vantilt
  Katleen Vantilt uit 's-Herenelderen wint als eerste een 'Winterbudget met de ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankoop bij kleding Hauben, Viséweg te Mal.
 • Begijnhofmuseum Beghina zoekt vrijwillligers
  begijnhofmuseum
  Begijnhofmuseum Beghina is gelegen in het pittoreske begijnhof van Tongeren, een van de oudste begijnhoven van Vlaanderen en door UNESCO erkend als werelderfgoedsite. Het museum biedt een kijk op het leven van de vroegere begijntjes en bevat een unieke collectie gebruiksvoorwerpen en kunstwerken.
 • Schrijf in voor de milieuprijs
  milieuprijs 2017
  Tot uiterlijk 31 december 2017 kunt u kandidaturen of projecten voor de Tongerse milieuprijs 2017 indienen bij de milieudienst. Het stadsbestuur kent deze prijs elk jaar toe aan een privépersoon, school, bedrijf of vereniging die zich verdienstelijk gemaakt heeft op milieuvlak. Het kan om een praktisch initiatief gaan, een sensibiliseringsactie of gewoonweg een consequente milieubewuste houding.
 • Hoe uw afval correct aanbieden?
  afval correct aanbieden
  Dagelijks halen de afvalophalers van Limburg.net tonnen afval op. De meeste mensen bieden hun afval correct aan waardoor de ophalers het afval veilig en efficiënt in de ophaalwagen kunnen deponeren. Toch wordt niet alle afval correct aangeboden.
 • Wereldaidsdag
  wereldaidsdag
  Vandaag is het wereldaidsdag, ook het Tongerse stadsbestuur en zijn personeelsleden tonen hun solidariteit en dragen het rode lintje.
 • Stad van de Kerstman
  Stad van de Kerstman - klein
  In december ruilt de Kerstman het koude hoge Noorden in voor de gezellige binnenstad van Tongeren. De stad, de Tongerse handelaars en Theater Ozzy bieden de goede man een warme thuis in het prachtige pand Mani in de Kloosterstraat.
 • Eric wint 500 euro met ambi.pas
  Eric Lafosse
  Eric Lafosse uit Tongeren wint als vierde een 'Speculoosbudget met de ambi.pas'. Hij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij zijn aankoop bij JP's Brasserie, Maastrichterstraat te Tongeren.
 • Gewijzigde verkeerssituatie Blaarstraat
  gewijzigde verkeerssituatie
  Er wordt gewerkt tussen de Ambiorixkazerne en de Hardelweg. Enkel voertuigen van lokale bewoners worden daar ter plaatse toegelaten. Het doorgaand verkeer mag geen gebruik meer maken van de Blaarstraat en wordt omgeleid via Maastrichtersteenweg.
 • Tegoed huisvuilzakken 2017 vervalt eind december
  tegoedzakken.jpg
  Heeft u uw tegoed aan huisvuilzakken dit jaar nog niet afgehaald? Doe dit dan uiterlijk op vrijdag 29 december. Na deze datum vervalt uw tegoed van 2017 definitief.
 • Tongeren, culinaire hotspot
  Jo Grootaers
  De voorbije weken waren het spannende tijden voor restauranthouders in België. Zowel Michelin als Gault Millau maakte dan zijn quotering bekend. En Tongeren prijkt hoog in beide lijsten.

 • Sonja wint 500 euro met ambi.pas
  Sonja Milkers
  Sonja Milkers uit Tongeren wint als derde een 'Speculoosbudget met de ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankoop bij lingerie Vanclee, Maastrichterstraat te Tongeren.
 • Tongerse antiekmarkt behoort tot 's werelds beste markten
  antiekmarkt - klein
  De wekelijkse antiekmarkt van Tongeren werd recent opgenomen in de online folder op de website van 'Fleamapket', een online folder waar uitsluitend 's werelds beste markten in opgenomen worden. Tongeren is er daar eentje van.
 • Maandelijkse nieuwsbrief 'De Jeker'
  nieuwsbrief Jeker
  Wist je dat we maandelijks een nieuwsbrief versturen met de stand van zaken van de werken op de Motten? Wil jij ook op de hoogte blijven? Schrijf je dan nu in door een mailtje te sturen naar jeker@stadtongeren.be
 • Noodplan
  noodplan
  Weet jij meteen wat je moet doen als er zich bij jouw thuis een noodsituatie voordoet? Ken ja alle evacuatiewegen en weet je bij wie je terecht kunt als je tijdelijk je huis niet in kan? Het is belangrijk dat je op voorhand over deze dingen nadenkt, zo kun je snel reageren in een noodsituatie.
 • City Golf vanaf nu ook in Tongeren
  city golf
  Ontdek de historische binnenstad van Tongeren tijdens een ontspannend partijtje City Golf, ook wel bekend als stadsgolf. Kies uit een parcours van 6 of 9 holes en laat u rondleiden door een team van enthousiaste begeleiders, die de passie voor de stad graag met u delen. Ontdek tijdens deze tour de leukste weetjes over de stad en de bezienswaardigheden. Kroon jezelf tot winnaar door het parcours in zo weinig mogelijk slagen uit te spelen!
 • Herinrichting begraafplaats oud-strijders te Tongeren
  graven oud-strijders
  De begraafplaats voor oud-strijders op het oud stedelijk kerkhof werden in ere hersteld. Op de stedelijke begraafplaats van Berg werden 5 buitenrolstoelen geplaatst. Bezoekers met een mobiliteitsbeperking kunnen hiervan gratis gebruikmaken.
 • Zondag moeten we de klok een uurtje terugdraaien
  wintertijd-klein
  In de nacht van zaterdag op zondag gaat om klokslag 3 uur de wintertijd weer in. We mogen dan weer een uurtje langer slapen.
 • Parkeren op Stadhuisplein
  parkeren op Stadhuisplein - klein
  Van 1 november 2017 tot en met 31 maart 2018 mag u weer parkeren op het Stadhuisplein. Er is parkeerplaats voor 15 voertuigen. Twee plaatsen zijn gereserveerd voor personen met een handicap. Op het Stadhuisplein mag u maximaal één uur betalend parkeren, van maandag tot en met zaterdag van 9 tot 18 uur. Bij evenementen en tijdens de donderdagmarkt mag er niet geparkeerd worden.
 • Toerisme Tongeren lanceert culinaire campagne Foodies Tongeren
  foodiestongeren
  In hotel 't Huys van Steyns stelde Toerisme Tongeren een nieuwe culinaire publicatie voor. De pocketgids krijgt de naam Foodies Tongeren en bundelt alle restaurants en smaakmakers van onze stad. Met deze publicatie start een gelijknamige campagne Foodies Tongeren om de eet-, drink- en tafelcultuur van de eerste stad van België te promoten.
 • Voor iedere bromfiets en lichte vierwieler een nummerplaat!
  nummerplaat bromfietsers-klein
  Sinds 31 maart 2014 moeten nieuwe bromfietsen en lichte vierwielers worden ingeschreven. Deze verplichting geldt nu ook voor alle bromfietsen die reeds voor deze datum in het verkeer circuleerden.
 • Welk is uw favoriete plekje in Haspengouw?
  Agentschap onroerend erfgoed-klein
  Iedereen beleeft het landschap op een andere manier. De ene houdt van weidse zichten, terwijl de andere liever de beslotenheid van een bos opzoekt. We willen graag te weten komen welke landschappen de inwoners van Haspengouw aantrekken en waarom.
 • Boek Grote Markt
  Boek Grote Markt - klein
  In december 2017 verschijnt een uitgebreide publicatie over de Grote Markt (328 bladzijden), uitgegeven door het Geschiedkundig Genootschap en het Stadsarchief.
  De Grote Markt is het hart van onze stad. Al meer dan 1000 jaar is dit de plek waar Tongenaren elkaar vinden. De huizen die rond dit plein staan, hebben bijgevolg een boeiende geschiedenis, met generaties van handelaars, herbergiers, etc. die de panden bewoonden.
 • Denkdag Huis van het Kind
  Huis van het Kind-klein
  In 2018 hebben we in Tongeren een eigen Huis van het Kind. Heeft u een leuk idee? Of wil u hierover graag ideeën uitwisselen? Kom dan naar de denkdag op zaterdag 28 oktober, van 9.30 tot 15.30 uur in De Piepel (Dijk 118).
 • Erkenning landbouwramp
  landbouwschade
  De Vlaamse regering heeft de late lentenachtvorst in april en de aanhoudende droogte van april tot en met juni 2017 in Vlaanderen als landbouwramp erkend. De besluiten werden gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 3 oktober 2017.
 • Politiebesluit m.b.t. de drinkwaterschaarste
  drinkwater
  Het politiebesluit van de gouverneur van de provincie Limburg m.b.t. de drinkwaterschaarste is vanaf nu van toepassing. Dit besluit is ingevoerd naar aanleiding van de aanhoudende droogte, die moeilijkheden kan veroorzaken m.b.t. de normale drinkwaterbedeling. Met deze maatregelen trachten we onnodig verbruik van drinkwater tegen te gaan.
 • Vaststelling inventaris bouwkundig erfgoed in provincie Limburg
  Erfgoed
  Het agentschap Onroerend Erfgoed, Vlaamse overheid, organiseert een openbaar onderzoek voor de vaststelling van het bouwkundig erfgoed in de provincie Limburg. Het openbaar onderzoek opent op 1 juni 2017 en sluit op 30 juli 2017.
 • Openbaar onderzoek meest kwetsbare waardevolle bossen stopgezet
  bos - klein
  In de stadskrant staat het openbaar onderzoek meest kwetsbare waardevolle bossen (MKWB) aangekondigd. Dit openbaar onderzoek is intussen stopgezet!
 • Asfalteringswerken
  werk in uitvoering
  In de week van 8 mei 2017 worden er asfalteringswerken uitgevoerd in volgende straten: Meulemanslaan, Honnestraat, Godgavestraat, Kleinstraat, Wijkstraat, Winhofstraat en Ambiorixstraat.
 • Stoepenplan Tongeren
  werk in uitvoering
  Tongeren investeert jaarlijks 500.000 euro voor de aanleg en vernieuwing van voetpaden. We geven u graag een overzicht van de huidige planning.
 • Wegenwerken in Tongeren
  werk in uitvoering
  Elk voorjaar worden er in Tongeren herstellingswerken aan het wegdek uitgevoerd. We geven u graag een overzicht van de wegen waar er in 2017 zal gewerkt worden aan de verbetering van het wegdek.
 • Openbaar onderzoek onteigening en onteigeningsplan zuidelijke rand Ambiorixkazerne
  praetorium
  Het openbaar onderzoek ligt ter inzage bij de dienst Ruimtelijke Ordening. Het openbaar onderzoek vangt aan op 1 april 2017 en eindigt op 15 april 2017.
 • Kennisgeving milieuvergunningsaanvraag klasse 1 - windmolenproject te Vreren
  windmolen
  Eoly, groene energieproducent en –leverancier van Colruyt groep, wil samen met Windkracht Vlaanderen een windenergieproject realiseren ten zuiden van Vreren en Nerem.Het aanvraagdossier met bijlagen ligt van 3 februari 2017 tot en met 4 maart 2017 ter inzage bij de milieudienst, Praetorium, Maastrichterstraat 10, 3700 Tongeren.
 • Vacatures
  praetorium
  Wij zijn Tongeren en zoeken een adviseur innovatie en een toezichter gebouwen. Uw kandidatuur indienen kan tot uiterlijk 31 januari 2017.
 • Vlaams Rampenfonds (update)
  Rampenfonds
  In het Belgisch Staatsblad van 31 oktober 2016 werd het erkenningsbesluit gepubliceerd. Op donderdag 15 december 2016 om 19u30 wordt een toelichting gegeven door de heer Georges Noelmans over de werking van het rampenfonds en de hierbij horende formulieren.
 • Pliniuspark
  buurtbewoners Pliniuspark


 • Kiss & Ride voor GBS Henis
  werk in uitvoering
  De gemeentelijke basisschool in Henis ondervond reeds enige tijd verkeershinder. Het aanleggen van een Kiss & Ride zone biedt hier een oplossing. Zo wordt de verkeershinder er beperkt en creëren we een veiligere verkeersomgeving. De werken zijn gestart op 2 augustus 2016 en zullen zo’n 45 werkdagen duren.
 • Kroning 2016
  Kroningsfeesten
  Het hoogtepunt van de Kroningsfeesten 2016 vindt plaats in de week van 3 tot en met 10 juli 2016. Dan zal de Kroningsprocessie viermaal door de Tongerse straten trekken: op de zondagen 3 en 10 juli om 15u en op dinsdag 5 en vrijdag 8 juli telkens om 19u. Op deze vier dagen vindt om 22.30u een avondspel plaats op de Grote Markt van Tongeren.
 • Bekendmaking openbaar onderzoek Plein 17
  Bekendmaking openbaar onderzoek
  Openbaar onderzoek voorgenomen onteigening en onteigeningsplan van het ingestorte pand en bijbehorende tuin met kadastrale gegevens Tongeren, 1ste afdeling, sectie C, nr. 689D, gelegen te 3700 Tongeren, Plein 17.
 • Brandweer
  Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
  Nieuw telefoonnummer brandweer vanaf 21 juni 2017 - 012 26 00 10. Stormschade, wateroverlast of een wespennest kunt u online melden via www.zuidwestlimburg.be.
 • Gezondheidsadvies bij overstroming
  overstroming moestuin
  Deze week werd Vlaanderen geteisterd door wateroverlast en overstromingen. Bij overstromingen wordt vervuild slib afgezet bij het terugtrekken van het water. Er worden dan microbiële en chemische verontreinigingen meegevoerd met het water en bij terugtrekking afgezet op de bodem. Tijdens de recente overstromingen zijn heel wat huizen, moestuinen en drinkwaterputten overstroomd. Deze plaatsen kunnen dan ook zowel microbiologisch als chemisch verontreinigd (geweest) zijn.
 • Werken Millerweg en Peuskensstraat
  werk in uitvoering
  Op verschillende plaatsen in Tongeren moeten er werkzaamheden aan het wegdek gebeuren. Op donderdag 9 en vrijdag 10 juni worden er werken uitgevoerd in de Millerweg en de Peuskensstraat.
 • Werken Glaaierweg
  werk in uitvoering
  Deze week zijn er werken gestart in de Glaaierweg. In opdracht van Infrax worden de elektriciteits- en de teledistributieleidingen ondergronds geplaatst en de verlichtingspalen vernieuwd. Daarop aansluitend wordt in opdracht van de stad Tongeren door aannemer Crommen uit Hoeselt een nieuwe stoep in klinkers aangelegd. Het einde van de werken is voorzien voor de start van het bouwverlof op vrijdag 8 juli 2016.
 • Asfaltwerken mei 2016
  werk in uitvoering
  Deze week worden er asfalteringswerken uitgevoerd in Tongeren. Er wordt een nieuwe bovenlaag in asfalt aangebracht. Tijdens de werkzaamheden zijn de straten niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. ’s Avonds worden de straten wel terug opengesteld.
 • Nieuw GAS-reglement
  loslopende honden
  De gemeenteraad heeft het nieuwe GAS-reglement (Gemeentelijke Administratieve Sancties) goedgekeurd. Het nieuwe reglement is ingegaan op 1 mei 2016.
 • Masterplan De Motten & openleggen Jeker
  Jeker
  Tongeren verdient beter dan een gedempte Jeker waarop parkings en straten zijn aangelegd. Een open Jeker zal een enorme impact hebben op de uitstraling van onze stad en op de woonkwaliteit. Een open Jeker maakt de stad groter en gezelliger. Het is de logische stap in de verdere stadsontwikkeling. Een ingrijpende stap, maar een stap die alle andere belangrijke troeven van Tongeren naar een hoger niveau tilt.
 • Werken Godensteenstraat
  werk in uitvoering
  Deze week zijn de werken gestart in de Godensteenstraat. In opdracht van Infrax wordt er tussen de huisnummers 3 en 18 een nieuwe gasleiding aangelegd. Aansluitend, in de week van 14 maart 2016, start aannemer Crommen uit Hoeselt met de aanleg van nieuwe stoepen in klinkers aan beide zijden van de weg. De werken duren vermoedelijk tot eind april 2016.

 • Werken Kleinveldstraat
  werk in uitvoering
  In de week van 15 februari 2016 starten de werkzaamheden in de Kleinveldstraat. Groenaannemer BV Henssen zal in de eerste fase de hoogstammige bomen (elzen) vellen en gedeeltelijk ontstronken. Tijdens de tweede fase worden 12 nieuwe bomen aangeplant (Japanse sierkers). Vermoedelijk zullen deze werken 3 weken duren.

 • Werken Leopoldwal en Neremweg
  werk in uitvoering
  In de week van 8 februari 2016 worden de stoepen van de Leopoldwal en Neremweg aangelegd. Vermoedelijk zullen deze werken 15 werkdagen duren.In de tweede fase (tussen 1 april en 31 mei 2016) zal aannemer Hoogmartens uit Opglabbeek de weg in asfalt vernieuwen aan de bovenkant van de middeleeuwse wallen grenzend aan de woningen.
 • Nieuw: Vraag uw parkeerkaart digitaal aan
  parkeren.jpg
  U kunt voortaan uw parkeerkaart ook digitaal aanvragen. De stad beschikt over een nieuw systeem voor het elektronisch verwerken en beheren van de parkeerkaarten. Om uw parkeerkaart aan te vragen heeft u twee mogelijkheden. U begeeft zich naar het loket of u downloadt het aanvraagformulier en mailt het ingevulde document door.
 • Reglement huisnummers zorgt voor duidelijkheid
  huisnummers
  De gemeenteraad heeft het reglement voor huis- en busnummers goedgekeurd. Dit reglement omschrijft de uitgangspunten en de procedure voor de toekenning van de nummers. Het nieuwe reglement brengt niet alleen duidelijkheid voor eigenaars, gebruikers en bewoners maar ook voor administratieve diensten, hulpdiensten, postbezorgers en bezoekers.
 • Nieuw mobiliteitsplan
  mobiliteitsplan
  In Tongeren hebben we werk gemaakt van een volledig nieuw mobiliteitsplan. Hierin leggen we de visie op mobiliteit voor de volgende tien jaar vast. Grote aandacht gaat naar de fietsers: we willen Tongenaren, de bezoekers van onze stad en werknemers nog vaker op de fiets krijgen. Maar ook voetgangers, het openbaar vervoer en privévervoer komen in het nieuwe plan aan bod.
 • Gemeentelijke renovatiepremie voor leegstaande of verwaarloosde panden
  verouderde woning
  Wie een leegstaand of verwaarloosd pand renoveert kan vanaf nu gebruik maken van de gemeentelijke renovatiepremie. Het gaat om een extra financiële ondersteuning naast de premies van Infrax. Uw woning moet aan bepaalde voorwaarden voldoen.
 • Openbaar onderzoek 'Project MER NO- Omleidingsweg Tongeren'
  plannen
  Het openbaar onderzoek loopt van maandag 15 juni tot en met dinsdag 14 juli en ligt ter inzage bij de dienst Ruimtelijke Ordening en Huisvesting (2de verdieping Praetorium, Maastrichterstraat 10).

 • Onderzoek tot milieueffectenrapportage van RUP Ambiorixkazerne en RUP Sportoase II
  plannen
  Op 19 juni 2015 heeft de dienst MER inzake RUP Ambiorixkazerne beslist dat de opmaak van een plan-MER niet nodig is en de voorgenomen plannen geen aanleiding geven tot aanzienlijke negatieve milieugevolgen.

  Op 25 juni 2015 heeft de dienst MER inzake RUP Sportoase II eveneens beslist dat de opmaak van een plan-MER niet nodig is en de voorgenomen plannen geen aanleiding geven tot aanzienlijke negatieve milieugevolgen.
 • Doe het licht maar uit op 28 maart
  Earth hour
  Doe zaterdag 28 maart van 20u30 tot 21u30 - samen met uw stad - het licht uit! Zo maakt u er een gezellige en sfeervolle avond van. Tegelijk neemt u actief deel aan Earth Hour.
 • UiTdatabank: Wie invoert haalt er veel UiT
  UiT databank
  Surf naar www.UiTdatabank.be en maak je activiteit gratis bekend. Op 5 minuten is je activiteit ingevoerd en wordt ze automatisch gepubliceerd op tal van communicatiekanalen.
 • Infosessie: 'De Stroomlijners'
  De Stroomlijners (klein)
  De stad Tongeren doet mee aan de nieuwe campagne rond energiebesparing 'De Stroomlijners' die de Provincie Limburg organiseert. Interesse? Kom dan zeker naar de infosessie op woensdag 25 februari 2015 om 19u30 in het AC Praetorium.
 • Tongerse wijk Offelken piloot voor collectieve renovatie
  Limburg renoveert
  De wijk Offelken is geselecteerd voor het pilootproject 'Collectieve Renovatie' en is hiermee één van de vijf pilootprojecten van de Provincie Limburg. Het project heeft als doel gezamenlijk energiebesparende renovaties uit te voeren.
 • Limburg zoekt Stroomtrainers voor 'De Stroomlijners'
  De Stroomlijners (klein)
  De provincie Limburg zoekt Stroomtrainers voor de nieuwe energiecampagne 'De Stroomlijners'. Vind je energiebesparing belangrijk en wil je meehelpen om anderen daarvan te overtuigen? Dan is dit zeker wat voor jou!
 • Doe jij het al zonder pesticiden?
  zonder is gezonder - klein
  Vanaf 1 januari 2015 geldt er een verbod op het gebruik van pesticiden. Zij vormen immers een bedreiging voor het milieu, de waterkwaliteit en het behoud van duurzame waterreserves. We moeten ook onze gezondheid beter beschermen tegen de gevaren ervan.
 • Bijeenkomst éénoudergezinnen
  Eénoudergezinnen
  Iedere eerste donderdag van de maand van 18u tot 20u in dienstencentrum De Piepel kun je in groep stil staan bij vragen en ervaringen van alleenstaande ouders.
 • Infosessies 'Duurzaam bouwen en wonen'
  Warm Limburg - klein
  De stad Tongeren organiseert tijdens de maanden oktober en november infosessies over duurzaam bouwen en wonen. De eerste infosessie 'Dakisolatie voor doe-het-zelvers' vindt plaats op dinsdag 7 oktober 2014.
 • Bewegingsschool
  bewegingsschool - klein
  Een sportieve mentaliteit brengt u uw jonge spruit best al op jonge leeftijd bij. De bewegingsschool is de ideale start voor uw kind om zijn of haar sportieve interesse op te wekken. Elke tweede en vierde zondag van 10u tot 11.20u vindt in sporthal Eburons Dome de bewegingsschool plaats.
 • Tongeren heeft eigen 'P' mobile-site
  parkeersite - klein
  Naar aanleiding van het nieuwe parkeerplan werd een gebruiksvriendelijke website ontwikkeld waarop u alle info kan terugvinden over: kort parkeren (snel shoppen), lang parkeren (uitgebreid genieten), bewonersparkeren en parkeren voor werknemers.
 • Bekendmaking van openbaar onderzoek
  ruimtelijk structuurplan
  Het plan-mer voor het provinciaal RUP 'Afbakening kleinstedelijk gebied Tongeren, inclusief het locatieonderzoek naar de inplanting van circa 50 ha bijkomend regionaal bedrijventerrein' ligt ter inzage van 2 juli 2012 tot en met 31 juli 2012.
 • Babbelschatten: ontmoetingsmomenten voor ouders en jonge kinderen
  babbelschatten
  Wilt u er even tussenuit samen met uw baby, peuter of kleuter? Zoekt u een plek om samen te spelen? Praat u graag met andere ouders over de opvoeding van uw kind? De opvoedingswinkel houdt tweewekelijks een ontmoetingsmoment voor ouders en kinderen tot 3 jaar.

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley