Bestuur

In deze rubriek laten wij u kennismaken met het Tongerse stadsbestuur. U vindt hier ondermeer contactgegevens, spreekuren en de bevoegdheidsverdeling van het college van burgemeester en schepenen.

 • Burgemeester en Schepenen
  Het schepencollege van Tongeren bestaat uit 9 mandatarissen. Zij vormen als het ware 'de regering' van het stadsbestuur en zijn een collegiaal orgaan.

  Naast een algemene uitvoeringsbevoegdheid heeft het schepencollege ook een aantal specifieke bevoegdheden. Zo is het ondermeer bevoegd voor het beheer van de stedelijke instellingen en patrimonium, het beheer van inkomsten, de afgifte van bevelschriften tot betaling, het toezicht op de boekhouding en nemen leiding over stadswerken.

  Vergaderingen
  Het college van burgemeester en schepenen vergadert wekelijks op vrijdagvoormiddag. De voorbereiding van de collegedossiers en de verslaggeving van de vergaderingen gebeurt door de algemeen directeur.

 • Spreekuren
  De leden van het college van burgemeester en schepenen houden wekelijks een spreekuur.
 • Gemeenteraad
  De gemeenteraad van Tongeren telt 31 leden. Ook de voorzitter van het OCMW maakt zonder stemrecht deel uit van de gemeenteraad. In Tongeren wordt de coalitie gevormd door Tongeren.nu en Sp.a. Groen, NVA en het Vlaams Belang vormen de oppositie.
 • OCMW-raad
  Het OCMW wordt bestuurd door een Raad voor Maatschappelijk Welzijn, kortweg OCMW-raad. In de gemeente Tongeren, met een bevolking van ca. 30.000 inwoners bestaat de OCMW-raad uit 11 leden. De leden van de OCMW-raad worden gekozen door de gemeenteraad. De Raad voor Maatschappelijk Welzijn kiest onder zijn leden een voorzitter.
 • Beleidsplan
  U kunt hier het beleidsplan 2013-2018 downloaden.
 • Inspraak
  Neem deel aan het beleid...

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley